Kyselina linolová (cla)

10.10.2015 / Kategória: Kyseliny

Kyselina linolová (CLA) nazývaná aj ako omega-6 kyselina je nenasýtená mastná kyselina, ktorá tlmí potrebu prijímať nadmerné množstvo energie, čím zmierňuje pocity hladu a spomaľuje rast tukového tkaniva. Napomáha tiež procesu znižovania hladiny cholesterolu a triacylglycerolov v krvi a bráni tak vzniku predčasnej ateroskleróze a vysokého krvného tlaku. Zúčastňuje sa na tisícoch rôznych biochemických reakcií v tele: na liečbe zápalov, prenose nervových vzruchov a tiež aj produkcii steroidných hormónov.

Je zastúpená v potravinách pochádzajúcich z prežúvavých zvierat (kráv, baranov) a nájdeme ju preto predovšetkým v mlieku, mliekarenských výrobkoch, hovädzom a baraňom mäse.

Výskumy potvrdili jej zdravotné benefity pri liečbe rôznych ochorení. CLA môže spomaliť vznik a rozvoj rakoviny, brzdiť rozvoj kardiovaskulárnych ochorení a cukrovky typu 2.

Ak sa vám článok páčil, kliknite na

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

MENU