Vajcovitý kumkvát – kedysi okrasná rastlina, dnes uznávaný citrus

Popis

Vôňa a chuť: ako pomaranč, sladká a aromatická, jemne horká.
Veľkosť: medzi veľkosťou ďatle a slivky, asi 2,5 až 4 cm.
Tvar: oválny alebo okrúhly.
Šupka: zlatožltá až oranžová, tenká, hladká a príjemne sladkasto-horká.
Dužina: 3-5 častí, každá má 1-2 semená, sladko-kyslastá ako veľmi aromatický pomaranč.

Pôvod

Kumkvát pochádza z hornatých lesov južnej Číny, kde sú stromy obľúbené predovšetkým ako okrasné rastliny. Existuje niekoľko teórií o vzniku. Buď boli pred storočiami vyšľachtené z nejakého citrusovníka s veľkými plodmi na dekoratívny mini-pomaranč alebo sú osobitným druhom príbuzným citrusovým plodom. Latinský názov Fortunella je odvodený od mena britského botanika Roberta Fortune, ktorý priniesol v roku 1846 tieto malé pomaranče do Anglicka. Názov kumkvát pochádza z jazyka cantonese.

Iné názvy

kumkvat, citrus japonica (lat), kumquat (en,cz), cumquat (en), zwergorangen/zwergpomeranzen (de)

Nutričné hodnoty

100g kumkvátu obsahuje: 1.88g bielkovín, 0.86g tuku a 6.5g vlákniny.

Minerály:
Draslík – 186mg
Horčík – 20mg
Mangán – 0.135mg
Meď – 0.095mg
Sodík – 10mg
Vápnik – 62mg
Zinok – 0.17mg
Železo – 0.86mg
Vitamíny:
Foláty – 17µg
Kyselina pantoténová – 0.208mg
Niacín – 0.429mg
Vitamín A – 290 IU
Vitamín B1 – 0.037mg
Vitamín B2 – 0.090mg
Vitamín B6 – 0.036mg
Vitamín C – 43.9mg
Vitamín E – 0.15mg

Ďalšie účinné látky

Obsahuje aj flavonoidy, fytochemikálie.

Význam pre zdravie

Pôsobí preventívne proti srdcovým chorobám.

Zaujímavosť

Kumkvát o veľkosti ďatle a tvaru vajca chutí aromatickejšie ako hrubý a okrúhly. Je delikatesou ku grilovanému mäsu, hydine, zverine alebo na fondue. K jedlu sa odporúčajú tmavší, ale občas v ňom bývajú kôstky.

Upozornenie

Kto má alergiu na šupku citrusových plodov, nemal by jesť kumkvát.

Recept

KumkvátKandizovaný kumkvát

Ingrediencie:
– Cukor krupica 100 g
– Voda 120 ml
– Tymián 3 snítky
– Kumkvát 300 g

Postup prípravy:
Vodu s cukrom priveďte k varu, pridajte umyté, prekrojené kumkváty a varte 30 minút, kým sirup zhustne. Pridajte snítky tymiánu a už nevarte. Podávajte rovnako ako marmeládu, alebo použite na zdobenie.

Ak sa vám článok páčil, kliknite na