Cícer – nenafúkne, ale prelieči

08.11.2015 / Kategória: Zelenina

Je to základná surovina pri výrobe nátierky hummus. Rastlina cíceru baranieho dorastá do výšky 60-70 cm, po odkvitnutí z kvetov narastú nafúknuté struky s dvomi až tromi semenami pripomínajúcimi baraniu hlavu. Existujú dva druhy cíceru. Kabul má svetlé, väčšie semená a jemnú šupku, a pestuje sa najmä na juhu Európy a v severnej Afrike. Desi má tmavšie, menšie semená a hrubšiu šupku, najčastejšie ho pestujú v Indii a Etiópii.

Pôvod

Historici odhadujú cíceru viac ako 7500 rokov, na tanieroch ho mali už v antike. V stredoveku sa rozšíril aj do Európy, najprv do kuchýň chudobnejších vrstiev na dedinách, neskôr si našiel svoje miesto aj v mestskej gastronómii. Dnes je cícer veľmi obľúbený najmä v kuchyniach Španielska, Talianska, Francúzska a Grécka, výnimočné postavenie tiež zastáva v arabských a balkánskych krajinách.

Iné názvy

cicer arietinum (lat), cizrna (cz), chickpea (en), kichererbsen (de)

Nutričné hodnoty

100g cíceru obsahuje: 27.42g sacharidov, 8.86g bielkovín a 7.6g vlákniny.

Minerály:
Draslík – 291mg
Fosfor – 168mg
Horčík – 48mg
Sodík – 7mg
Vápnik – 49mg
Zinok – 1.53mg
Železo – 2.89mg
Vitamíny:
Vitamín B1 – 0.116mg
Vitamín B2 – 0.063mg
Vitamín B3 – 0.526mg
Vitamín B5 – 0.286mg
Vitamín B6 – 0.139mg
Vitamín B9 – 172mg
Vitamín C – 1.3mg
Vitamín E – 0.4mg

Ďalšie účinné látky

V jeho semenách sa nachádza 7 percent tukov. Je pomerne bohatým zdrojom lecitínu.

Význam pre zdravie

Má vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín, ktoré pôsobia na znižovanie hladiny cholesterolu a udržujú našu pokožku jemnú a vláčnu. Veľké množstvo vlákniny pôsobí ako prevencia tzv. civilizačných ochorení (srdcovocievne, rakovina hrubého čreva, obezita). V kombinácii s obilovinami je výborným zdrojom dobre využiteľných bielkovín a aminokyselín.

Jej výhodou je, že nenafukuje a spolu s červenou šošovicou a fazuľkami azuki patrí k najlepšie stráviteľným strukovinám.

 

Zaujímavosť

Rodový názov cícer je latinského pôvodu a zrejme pochádza z gréckeho slova kikus (sila, moc alebo pevnosť). Tvrdí sa tiež, že názov je odvodený od bradavice, ktorá „skrášľovala“ nos jednému z najlepších rečníkov – Cicerovi.

Upozornenie

Všímajte si, či semená nemajú jemnulinké vpichy, môže to značiť, že boli napadnuté škodcami. V pevne uzavretom zásobníku môžeme cícer prechovávať aj pol roka. Uvarený a uzavretý sa udrží v chladničke 3 dni; môžeme ho bez problémov zmrazovať.

Recept

CícerKura s cícerom a hrozienkami

Suroviny:
– 700 g kuracieho mäsa,
– 1 – 2 cibule,
– olivový olej,
– mletý koriander,
– mletý ďumbier,
– mletá rímska rasca,
– mletá škorica,
– soľ,
– mleté čierne korenie,
– 1 šálka uvareného cíceru,
– 1/3 šálky hrozienok,
– vňať koriandra.

Postup:
V hrnci rozohrejeme olej, pridáme na pásiky nakrájanú cibuľu a korenie (koriander, ďumbier, rascu a škoricu) v rovnakom pomere po 1/2 až 1 lyžičke. Opražíme. Pridáme mäso a chvíľu opekáme. Podlejeme, osolíme, okoreníme čiernym korením a dusíme domäkka. Pred koncom dusenia pridáme opláchnuté hrozienka a cícer. Dodusíme. Podávame s kuskusom pripraveným podľa návodu na obale, posypané nasekanou vňaťou koriandra. Jedlo je inšpirované marockou kuchyňou.

Ak sa vám článok páčil, kliknite na

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

MENU