Čerešňa a jej 14 liečivých vlastností, o ktorých ste ani netušili

Popis

Čerešne rastú na stromoch vysokých až do 20m. Okrúhle plody sú rôznofarebné: žlté, červenkasté až takmer čierne. Ich hmotnosť je 5 až 10g.

Pôvod

Domovom čerešne známej už u Rimanov je celá európska a ázijská pevnina. Na vzniku nespočetných súčasných kultúrnych odrôd sa podieľali predovšetkým čerešňa vtáčia a divorastúce druhy višne. Poznáme asi 500 rôznych čerešňových a asi 250 višnových odrôd.

Iné názvy

prunus avium (lat), třešeň (cz), cherry (en), kirsche (de)

Nutričné hodnoty

Jeden šálka čerstvých čerešní obsahuje: 1.46g bielkovín, 87 kalórií a 2.9g vlákniny.

Minerály:
Draslík – 306mg
Fosfor – 29mg
Horčík – 15mg
Mangán – 0.097mg
Meď – 0.083mg
Vápnik – 18mg
Zinok – 0.1mg
Železo – 0.5mg
Vitamíny:
Niacín – 0.213mg
Kyselina listová – 6µg
Kyselina pantoténová – 0.275mg
Vitamín A – 88 IU
Vitamín B1 (tiamín) – 0.037mg
Vitamín B2 (riboflavín) – 0.046mg
Vitamín B6 – 0.068mg
Vitamín C – 9.7mg
Vitamín E – 0.1mg
Vitamín K – 2.9µg

Význam pre zdravie

  1. chránia väzivové tkanivo pred enzymatickým rozkladom
  2. podporujú stavbu kostí a zubov
  3. majú omladzujúce účinky, skrášľujú pleť
  4. pôsobia protizápalovo
  5. podporujú vylučovanie kyseliny močovej a ďalších škodlivých látok, čistia obličky
  6. obsahujú organicky viazaný jód čím podporujú správnu činnosť štítnej žľazy
  7. prospievajú srdcu a obehovej sústave
  8. vďaka obsahu antokyánom prispievajú k liečbe cukrovky
  9. pomáhajú pri paradentóze
  10. zmierňujú reumatické ochorenia kĺbov a dnu
  11. majú mierny laxatívny účinok, pôsobia proti zápche
  12. pomáhajú pri redukcii hmotnosti
  13. posilňujú imunitný systém
  14. vytvárajú protirakovinovú imunitu

Zaujímavosť

  • Dávno osvedčené zohriate vrecúško s čerešňovými kôstkami poskytuje príjemné teplo a pomáha najmä deťom pri bolestiach brucha a uší.
  • Indiáni liečili kašeľ a nachladenie práve čajom uvareným z kôry čerešne.
  • Na priemernom čerešňovom strome vyrastie také množstvo čerešní, že je možné upiecť z nich až 70 čerešňových koláčov.
  • Zaujímavou kulinárskou špecialitou sú čerešne podávané s vyzretým syrom. Oplatí sa vyskúšať túto netradičnú kombináciu.

Upozornenie

  • Čerešňové kôstky obsahujú kyanovodík, respektíve substancie, ktoré sa vplyvom enzýmov v črevách štiepia a uvoľňuje sa z nich kyanovodík. Ak však prehltnete 1-2 kôstky, nemusíte sa ničoho obávať.
  • Čerešne nezapíjajte veľkým množstvom vody, pretože tak môžu v tráviacom trakte začať kvasiť a vyvolať tráviace ťažkosti.

Recept

Čerešňový koláč

Potrebujeme:
6 vajec, 500 g kryštálového cukru, 120 g masla, 40 g kakaa, 500 g polohrubej múky, 4 dcl mlieka, 1 prášok do pečiva, 1 lyžička mletej škorice, čerešne, škoricový a vanilkový cukor na posypanie. Poleva: čerešňový jogurt a čerešne na ozdobu.

Ako na to:
Čerešne umyjeme, neodkôstkujeme, pretože by inak pustili veľa šťavy a koláč by bol ťažko krájateľný. Žĺtka oddelíme od bielkov, vymažeme plech tukom a posypeme múkou. Maslo vymiešame s cukrom, postupne pridáme žĺtky a vyšľaháme na penu. Pridáme kakao, v malých dávkach múku striedavo s mliekom. Nakoniec pridáme sneh z bielkov a prášok do pečiva. Nalejeme na vymastený plech a naň dáme dáme čerešne. Pocukrujeme vanilkovým a škoricovým cukrom. Koláč upečte a ozdobte čerešňovým jogurtom.

Ak sa vám článok páčil, kliknite na