7.3 C
Bratislava
štvrtok, 28 marca, 2024

Klementínka – citrusové ovocie bez jadierok

Popis

Jedlé časti: dužina.
Nejedlé časti: chemicky ošetrená pokožka.
Vôňa a chuť: pripomína citrusové plody, sladká s jemnou kyslosťou.
Osobitosť: prevažne bez semien.
Veľkosť a tvar: ako mandarínka.
Šupka: tmavooranžová až červenkastá.
Dužina: oranžovo-červená a veľmi aromatická.
Zrelosť: šupka sa dá ľahko ošúpať, dužina je harmonicky sladko-kyselkavá.
Prezreté plody: dužina suchá.
Nezrelé plody: šupka zelenkavá, neoddeliteľná od dužiny, plod kyslý.

Pôvod

Údajne okolo roku 1890 katolícky kňaz Clément Rodier pestoval toto ovocie alebo ho objavil začiatkom 20. stor. vo svojej záhrade. Treťou verziou je náhodné objavenie klementínok v roku 1912. Isté je len, že klementínka pochádza z Alžírska a pomenovaná bola podľa francúzskeho mnícha trapistu Piere Clément.

Iné názvy

citrus clementina (lat), mandarinka klementina/klementinka (cz), clementine (en,de)

Nutričné hodnoty

100g klementínok obsahuje: 0.85g bielkovín, 0.15g tuku a 1.7g vlákniny.

Minerály:
Draslík – 177mg
Fosfor – 21mg
Horčík – 10mg
Mangán – 0.023mg
Sodík – 1mg
Vápnik – 30mg
Zinok – 0.06mg
Železo – 0.14mg
Vitamíny:
Cholín – 14mg
Kyselina listová – 24µg
Kyselina pantoténová – 0.151mg
Vitamín B1 – 0.086mg
Vitamín B2 – 0.030mg
Vitamín B3 – 0.636mg
Vitamín B6 – 0.075mg
Vitamín C – 48.8mg
Vitamín E – 0.20mg

Ďalšie účinné látky

Flavonoidy, citrusový olej, pektín.

Význam pre zdravie

Vitamín C z nich zvyšuje obranyschopnosť organizmu proti infekciám i jeho schopnosť hojiť rany.

Zaujímavosť

Je to vyšľachtená odroda, ktorá vznikla rôznym krížením stredozemnej mandarínky. Typickou vlastnosťou klementínky je, že nemá jadierka.

Recept

Rýchla nutelová pochúťka s klementínkami

Potrebujeme:
200 ml nutely, 500 ml kyslej smotany, 3 lyžice strúhaných orieškov, ovocie (mandarínky, pomaranče, klementínky) na zdobenie, čokoládové hoblinky.

Postup:
Do šľahača dáme smotanu, oriešky a nutelu. Vyšľaháme a rozdelíme do pohárov. Vložíme do chladničky najmenej na tri hodiny, pri podávaní ozdobíme ovocím a čokoládovými hoblinkami.

SÚVISIACE ČLÁNKY

POSLEDNÉ ČLÁNKY