-0 C
Bratislava
utorok, 19 marca, 2024

Cesnak medvedí

Latinsky: Allium ursinum L.
Ľudovo: medvedí lenek
Čeľaď: ľaliovité

Trváca bylina vysoká 20 až 80 cm, cibuľa podlhovastá. Stonka jasnozelená, trojhranná, listy ploché, zelené, lesklé a kopijovité. Stvol zakončený bielymi kvetmi v riedkom okolíku.

Výskyt

Druh je vlhkomilný, vertikálne rozšírený od nížin, po sub-alpínsky stupeň. Rastie v tieni, a v polotieni. Má výrazný pach, ktorý sa prenáša i do mlieka, či mäsa zvierat, ktoré ho požierajú. Nájdete ich aj pri potokoch, v tienistých a vlhkých lesoch, či pod krovinami.

Listy cesnaku vám poskytnú chutnú zeleninu a na kvety je príjemný pohľad.
Cesnak začína kvitnúť skoro na jar, ešte predtým ako na stromoch vyrašia nové listy.

Pestovanie: Bylinku si kúpte skoro na jar v záhradníctve, kde bol vypestovaný v kvetináči. Po presadení ho do vlhkej humóznej pôdy sa vám po pár rokoch krásne rozrastie. Ak si kúpite cibuľky cesnaku, vysádzajte ich na jeseň. Možný je aj výsev zo semien.

Spravte pre svoje zdravie niečo viac a vyberte sa na krásnu jarnú prechádzku, popri ktorej zrelaxujete a nazbierate si aj tento dar prírody.

Časti, ktoré sa zbierajú

Zbiera sa celá rastlina vrátane cibule. Využíva sa čerstvá, nesuší sa. Nakrájané listy možno zmraziť, zaliať bielym vínom alebo po vylúhovaní v liehu používať vo forme tinktúry. Najvzácnejší je však fakt, že ju príroda ponúka ako skorú jarnú pochúťku.

Účinné látky

Alicin, provitamín A, vitamíny skupiny B, C, PP, flavonoidy, slizovité látky, fytoncidy.

Využitie

Cesnak medvedí má v podstate také vlastnosti ako cesnak kuchynský, len značne liečivejšie. Je preto vhodný najmä ako súčasť jarných kúr na prečistenie.

Má výborné antibakteriálne účinky.

Podporuje trávenie, reguluje činnosť žalúdka a zmierňuje kŕče. Pomáha správnej cirkulácii krvi v tele, účinkuje proti závratom a tlaku v hlave. Okrem toho znižuje pocity únavy a vyčerpania.

Cesnak medvedí lieči aj rôzne chronické kožné choroby.

Pretože listy v suchom stave strácajú liečivé účinky, na jarné prečisťovanie a odhlienenie sa používajú čerstvé.

Narežú sa nadrobno a dávajú sa na maslový chlieb; jemne posekané ich denne pridávame ako koreninu (nevarenú) do polievok, knedlí a ostatných jedál, ktorých chuť inokedy vylepšujeme petržlenom. Listy možno upraviť aj ako špenát alebo šalát. Pretože vo väčšom množstve je cesnak medvedí štipľavý, pri príprave špenátu ho zmiešame s pŕhľavou.

SPÔSOB POUŽITIA

Ako korenina:
Čerstvé listy cesnaku medvedieho sa nadobro pokrájajú ako pažítka alebo petržlen a dajú sa na chlieb, do polievok, šalátov a mäsitých jedál.

Tinktúra:
Fľašu voľne až po hrdlo naplníme nadrobno nakrájanými listami alebo cibuľami, zalejeme 38 až 40% ražným alebo dobrým ovocným liehom a postavíme na 14 dní na slnečné miesto alebo do blízkosti tepelného zdroja. Užívame denne 10 až 15 kvapiek s troškou vody.

Víno:
Vezmeme plnú hrsť nadrobno pokrájaných listov, krátko ich povaríme v 1/4 litri bieleho vína, osladíme podľa chuti medom alebo sirupom a denne pomaly, po dúškoch pijeme.

Kontraindikácie

Neodporúča sa cesnak užívať pri nízkom tlaku, pri kožných chorobách, v prípade dráždivosti žalúdka a čriev, ako aj pri chorobách pečene a v tehotenstve.

Zaujímavosť

Medvedí cesnak pomenovali naši predkovia podľa toho, že túto rastlinu skutočne vyhľadávajú medvede, ktoré sa zobudia po zimnom spánku.

Medvedí cesnak stráca sušením všetky účinky. Listy cesnaku medvedieho sa nesušia, lebo tým strácajú akýkoľvek účinok.

POZOR: Cesnak nesaďte blízko konvaliniek, pretože majú podobné listy a konvalinky patria medzi jedovaté byliny.

Motto

Jarná pochúťka nie len pre medvede.

SÚVISIACE ČLÁNKY

POSLEDNÉ ČLÁNKY