5.3 C
Bratislava
štvrtok, 18 apríla, 2024

Bedrovník anízový

Latinsky: Pimpinella anisum L.
Ľudovo: aníz, aníz voňavý
Čeľaď: mrkvovité

Jednoročná bylina dorastajúca do výšky 50 cm, náročná na teplo. Kvety sú biele, zoskupené do bohatých zložených okolíkov, ktorým chýbajú obaly i obalčeky. Kvety majú nepatrný kalich, pät lupienkovú korunku a päť tyčiniek. Plod je vajcovitá dvojnažka.

Výskyt

Bedrovník pochádza z juhu. U nás sa pestuje pre plody na poliach a záhradách. Niekedy splanieva.

Časti, ktoré sa zbierajú

Zbierajú sa plody, keď dostávajú sivozelenú farbu (v júli alebo v auguste), teda pred dozretím, lebo hneď opadávajú. Dnes si môžeme kúpiť drogu aj v lekárni.

Účinné látky

Plody obsahujú 2-3 % silice, 4-10 % mastného oleja, sliz a i. Silica obsahuje 80-90 % anetolu, ktorý jej dáva známu anízovú vôňu.

Využitie

Má silné odhlieňovacie a odkašliavacie účinky. Podporuje činnosť žliaz, najmä mliečnej u dojčiacich matiek. Pôsobí uvoľňujúco pri črevných a žalúdočných kolikách, mierni nepriaznivé pohyby žalúdka a čriev.

Aníz je chuťovo podobný rasci alebo feniklu, využíva sa j ako korenina. Dáva sa do pečiva, do chleba, do zaváranej repy, červenej kapusty. Hodí sa aj do jablčno-hruškového kompótu. Štipka anízu je vhodná k šampiňónom a k rybám. Ako korenina je súčasťou mnohých koreniacich prísad. Používa sa aj v indickej a čínskej kuchyni, kde sa pridáva do mäsitých pokrmov. Dochucujú sa ňou aj rôzne alkoholické nápoje – najmä likéry – grécke Ouzo, ale aj čaje.

Kontraindikácie

Nie sú známe.

Zaujímavosť

Aníz je jednou z najstarších liečivých rastlín sveta, jeho prastaré označenie v arabčine bolo anysum, a ako liečivý ho uvádzal Pytagoras okolo roku 500 pred N.L.

Motto

Aníz rastie pre kuchyňu, aj pre lekárov.

Predchádzajúci článok
Ďalší článok

SÚVISIACE ČLÁNKY

POSLEDNÉ ČLÁNKY