14.7 C
Bratislava
piatok, 24 marca, 2023

Bedrovník anízový

Latinsky: Pimpinella anisum L.
Ľudovo: aníz, aníz voňavý
Čeľaď: mrkvovité

Jednoročná bylina dorastajúca do výšky 50 cm, náročná na teplo. Kvety sú biele, zoskupené do bohatých zložených okolíkov, ktorým chýbajú obaly i obalčeky. Kvety majú nepatrný kalich, pät lupienkovú korunku a päť tyčiniek. Plod je vajcovitá dvojnažka.

Výskyt

Bedrovník pochádza z juhu. U nás sa pestuje pre plody na poliach a záhradách. Niekedy splanieva.

Časti, ktoré sa zbierajú

Zbierajú sa plody, keď dostávajú sivozelenú farbu (v júli alebo v auguste), teda pred dozretím, lebo hneď opadávajú. Dnes si môžeme kúpiť drogu aj v lekárni.

Účinné látky

Plody obsahujú 2-3 % silice, 4-10 % mastného oleja, sliz a i. Silica obsahuje 80-90 % anetolu, ktorý jej dáva známu anízovú vôňu.

Využitie

Má silné odhlieňovacie a odkašliavacie účinky. Podporuje činnosť žliaz, najmä mliečnej u dojčiacich matiek. Pôsobí uvoľňujúco pri črevných a žalúdočných kolikách, mierni nepriaznivé pohyby žalúdka a čriev.

Aníz je chuťovo podobný rasci alebo feniklu, využíva sa j ako korenina. Dáva sa do pečiva, do chleba, do zaváranej repy, červenej kapusty. Hodí sa aj do jablčno-hruškového kompótu. Štipka anízu je vhodná k šampiňónom a k rybám. Ako korenina je súčasťou mnohých koreniacich prísad. Používa sa aj v indickej a čínskej kuchyni, kde sa pridáva do mäsitých pokrmov. Dochucujú sa ňou aj rôzne alkoholické nápoje – najmä likéry – grécke Ouzo, ale aj čaje.

Kontraindikácie

Nie sú známe.

Zaujímavosť

Aníz je jednou z najstarších liečivých rastlín sveta, jeho prastaré označenie v arabčine bolo anysum, a ako liečivý ho uvádzal Pytagoras okolo roku 500 pred N.L.

Motto

Aníz rastie pre kuchyňu, aj pre lekárov.

Predchádzajúci článok
Ďalší článok

SÚVISIACE ČLÁNKY

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

POSLEDNÉ ČLÁNKY