Láskavec
(Amaranthus alebo Amarant) je viacúčelová plodina, často prezývaná ako pseudoobilnina, pestovaná v mnohých krajinách sveta.
Hlavnými druhmi produkujúcimi zrno sú: Amaranthus cruentus L., Amaranthus hypochondriacus L. Amaranthus caudatus L.
Pestujú sa v tropických a miernych pásmach najmä v Amerike, Mexiku a Číne.
Amarant patrí do tzv. C4 rastlín. Tento typ rastliny inklinuje k lokalitám s vysokou teplotou a vysokou intenzitou slnečného žiarenia. Kvôli efektívnejšiemu využívaniu vody, uhlíka a dusíka vykazujú C4 rastliny vyššiu mieru fotosyntézy a rastu.
S pestovaním tejto rastliny v Európe sa začalo v polovici sedemdesiatych rokov minulého storočia z dôvodu vysokej nuričnej hodnoty zrna v porovnaní s inými obilninami.
Amarant sa používa ako potravina a krmivo, vo farmaceutickom, papierenskom priemysle, ako aj na výrobu biomasy. Kvôli zaujímavému sfarbeniu sa pestuje aj ako okrasná rastlina.
Nutričná kvalita amarantového zrna
Drobné zrnko amarantu obsahuje:
- 13-18% proteínov,
- 5-8% tuku,
- 60-65% sacharidov,
- 3-5% hrubej vlákniny.
Prítomné bielkoviny sú nezvyčajne vysokej kvality. Je bohatý na lyzín (čo je limitujúca aminokyselina v obilninách ako je kukurica, pšenica a ryža). Taktiež je bohatý na aminokyseliny obsahujúce síru.
Pre porovnanie, obsah proteínov v kukurici, ryži, ciroku a raži je omnoho nižší ako v amarante. A zároveň, proteínová hodnota (pomer esenciálnych aminokyselín k hladinám aminokyselín odporúčaných FAO a WHO (Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo, Svetová zdravotnícka organizácia) a násobením 100) zrna láskavca je vyššia ako u sójových bôbov, pšenice, arašidov a kukurice.
Mnohé vedecké štúdie poukazujú, že obsah oleja v zrne amarantu sa pohybuje v rozmedzí hodnôt 6-9%. Tento vzácny olej sa vyznačuje vysokou hladinou nenasýtených mastných kyselín. V súčasnosti sú ich účinky na zdravie a schopnosť znižovať koncentráciu cholesterolu a triacylglycerolu veľmi dobre dokumentované výskumníkmi po celom svete.
Konzumácia polynenasýtených mastných kyselín znižuje pomer celkového cholesterolu k lipoproteínovému cholesterolu s vysokou hustotou (TC: HDL-C), zlepšuje inzulínovú rezistenciu a potláča systémový zápal.
Hlavné mastné kyseliny v amarantovom oleji sú:
- palmitová (s priemernou hladinou 22%),
- olejová (29%),
- kyselina linolová (45%).
Medzi minoritné mastné kyseliny patria: alfa-linolénová, arachidová a vo veľmi malých množstvách kyselina gadolejová a behenová.
Pomer omega-6 / omega-3 mastných kyselín je dôležitý faktor pri znižovaní rizika srdcovocievnych ochorení najmä ischemickej choroby srdca. Avšak, pomer je stále oveľa vyšší ako je odporúčané (t.j 2: 1). Kvôli vysokej hladine kyseliny linolovej (omega-6) a nízkej hladine kyseliny alfa-linolénovej (omega-3) má amarantový olej pomer omega-6 / omega-3 mastných kyselín až 50:1.
Amarantové zrno však obsahuje významné hladiny iných fytochemických látok, ako sú flavonoidy, fenolové kyseliny, vitamíny a iné zlúčeniny s antioxidačnými vlastnosťami.
Skvalén – bohatstvo v amarante
Dôležitou zložkou amarantového oleja je skvalén, polynenasýtený triterpénový uhľovodík, ktorý ovplyvňuje biosyntézu cholesterolu. Najbohatším zdrojom skvalénu je olej zo žraločej pečene. Zákazom lovu žralokov stúpol záujem o amarant, nakoľko je spomedzi rastlín najbohatším zdrojom tejto látky. Má významné použitie v kozmetike a farmaceutickom priemysle vďaka svojim hydratačným účinkom. Jeho prospešné účinky ocenia najmä ľudia s problematickou pokožkou so sklonom k akné, psoriáze a atopickému ekzému. Skvalén je považovaný za antikarcinogénnu látku v zmysle prevencie pri jeho pravidelnom užívaní.
Amarant na tanieri
V obchodoch so zdravou výživou si môžete kúpiť nielen amarantovú múku, ale aj vločky tzv. perličky a cestoviny. Amarantová múka je vhodná najmä na výrobu nekvasených chlebov, ako sú tortilly, kde sa môže použiť ako jediná hlavná cereálna zložka. Celiatici môžu minimalizovať alebo úplne potlačiť nepríjemné symptómy spojené s týmto ochorením používaním amarantovej múky v kombinácii s inými bezlepkovými múkami alebo múkami s extrémne nízkym obsahom lepku.
Susan O’Brien, ktorá je autorkou kuchárskych kníh pre celiatikov, odporúča použiť amarantovú múku na pečenie alebo zahustenie omáčok. Pri pečení odporúča 25% – ný podiel amarantovej múky z celkového obsahu múky v recepte, v kombinácii s ryžovou múkou alebo quinoou.
Nechajte sa inšpirovať mnohými chutnými receptami z amarantovej múky. Dajú sa z nej pripraviť výborné placky, krekry, sladké cookies napríklad s ovocím a čokoládou. Ako prílohu k mäsu si uvarte amarantovú ryžu. Budete potrebovať iba amarantové zrno, vodu a soľ. Jej príprava je totiž identická s prípravou klasickej ryže.