20 najčastejších otázok o cukrovke

06.12.2015 / Kategória: tráviaci systém, črevá

1. Čo je to cukrovka?

Cukrovka – diabetes mellitus (nazývaná aj cukrová úplavica) je choroba látkovej premeny s prvotnou poruchou metabolizmu cukrov z nedostatku inzulínu. Je to stav, kedy je v organizme trvalo zvýšená hladina krvného cukru.

2. Čo je to inzulín?

Inzulín je hormón bielkovinovej povahy vylučovaný podžalúdkovou žľazou – pankreasom. Zabezpečuje spracovanie cukrov prijatých potravou, teda prenos glukózy z krvného obehu do buniek a jej premenu na energiu.

3. Čo je to inzulínová rezistencia?

Časť prijatej potravy sa mení na krvný cukor – glukózu, hlavný zdroj energie. Na to reaguje pankreas vylúčením inzulínu, aby podnietil bunky v celom tele, aby ju prijali. Ak sú však voči nemu rezistentné, hovoríme o inzulínovej rezistencii. Znamená to vlastne, že bunky sa k týmto inzulínovým signálom správajú ako hluché. Pankreas preto v dôsledku tejto situácie začína produkovať ešte viac inzulínu. Je to nebezpečné, nakoľko vysoké hladiny inzulínu môžu poškodiť cievy, zvyšuje sa riziko krvných zrazenín a zvyšuje sa aj tvorba zlého cholesterolu LDL. Ak pankreas nedokáže udržať krok, po rokoch sa vám môže natrvalo zvýšiť hladina krvného cukru a tým dochádza aj ku cukrovke.

4. Koho postihuje a aké sú hlavné príčiny jej vzniku?

Na cukrovku sú náchylnejší tuční ľudia – teda nadváha a obezita sú častými spúšťačmi ochorenia. Na vznik cukrovky vplýva aj celková životospráva, stravovanie, stres, či množstvo pohybu. Určitým faktorom je aj dedičnosť. Na toto ochorenie sú viac náchylnejšie ženy. Pacienti pribúdajú aj so stúpajúcim vekom, tri štvrtiny nových prípadov sú 50 – a viacroční pacienti.

5. Koľko diabetikov je na Slovensku?

Na Slovensku je v súčasnosti evidovaných vyše 300 tisíc diabetikov, ich reálny počet je však omnoho viac. Mnoho ľudí trpiacich na toto ochorenie ani nevie, že ho má, keďže sa ochorenie spočiatku nemusí nijak prejaviť a diagnostikuje sa až pri vážnejších komplikáciách. Ochorenie má u nás, ale aj vo svete stúpajúci charakter. Diabetici tvoria asi 6 percent svetovej populácie.

6. Aké sú prejavy cukrovky?

  • nadmerné močenie, aj počas noci
  • zvýšený smäd
  • strata hmotnosti, chudnutie
  • zvýšená únava, malátnosť
  • poruchy zraku: rozmazané videnie, problémy s videním
  • dlho sa hojace infekcie a rany

7. Ako sa diagnostikuje cukrovka?

Na prítomnosť cukru upozorní papierik namočený do vzorky moču. Presnejším spôsobom diagnostiky cukrovky je test krvi nalačno. Normálna hladina cukru v krvi ráno a nalačno by nemala presiahnuť 6mmol na 1 liter krvi. Často krát sa cukrovka zistí náhodne, pri preventívnej prehliadke.

8. Aký je rozdiel medzi 1. a 2. typom cukrovky?

Aj keď príznaky ochorenia sú rovnaké, príčiny ochorenia sú rôzne. Pri cukrovke typu 1 si telo nevytvára inzulín. Inzulín napomáha organizmu použiť glukózu z jedla a premeniť ju na energiu. Ľudia s 1. typom cukrovky musia brať inzulín každý deň. Tento typ postihuje skôr mladších pacientov. Cukrovka 2.typu je vtedy, ak si telo nevytvára alebo nezužitkováva inzulín efektívne. Ide o bežnejší typ cukrovky, pri ktorom pacienti užívajú tabletky, alebo inzulín.

9. Čo je to inzulínová pumpa?

V závislosti od typu cukrovky diabetológ naordinuje pacientovi preňho najlepšie riešenie ako podávať inzulín. Keď sa inzulín podáva injekčne, rozhoduje sa medzi inzulínovou striekačkou, inzulínovým perom, alebo inzulínovou pumpou. Inzulínová pumpa je malý, ľahký a prenosný prístroj, ktorý nepretržite dávkuje malé dávky inzulínu podľa reálnej potreby pacienta.

10. Dá sa cukrovka vyliečiť?

Konzervatívna liečba u diabetológa spočíva v podávaní liekov v tabletkovej forme, alebo sa lieči podávaním inzulínu injekčne. Základom liečby cukrovky je však diéta s nízkym obsahom cukru, ktorá je ale nevyhnutná aj pre pacientov s inzulínom, alebo i bez neho. Úlohou diéty je udržovať hodnoty cukru v blízkosti normálnych hodnôt. Zakázané je pivo, i alkohol.

Priebeh cukrovky vie výrazne zlepšiť celkové dodržiavanie správnej životosprávy: úprava stravy, hmotnosti a pridanie športových aktivít a pohybu. Veľa cukrovkárov si pomohlo surovou stravou – platí tu ale, že tak robte vždy len pod dohľadom odborníka.

11. A čo fajčenie a cukrovka?

Cigaretový dym obsahuje množstvo jedovatých látok a karcinogénov, ktoré doslova vyvolávajú ťažké ochorenia s dosahom na celý organizmus. Fajčenie má priamy vplyv na srdcovocievny systém, i metabolizmus pacienta a každá cigareta je škodlivá! U fajčiara – diabetika sa fajčenie jednoznačne neodporúča, nakoľko výrazne skracuje život.

12. Aké sú najčastejšie komplikácie cukrovky?

Častými komplikáciami cukrovky je postihnutie nervovej sústavy – neuropatia. Poruchy nervov sa môžu prejaviť na očnom pozadí, v obličkách, v mozgu, ale zasiahnuť môžu aj tráviacu, či močovú sústavu. Postihnuté orgány si prestávajú plniť svoje funkcie. Veľkým problémom je postihnutie nervov dolných končatín, ktoré stúpa od chodidiel smerom hore a súčasne dochádza k poruche vnemu ich citlivosti. Príznakmi sú brnenie, pocity chladu, alebo pálenie. Nepríjemná bolesť sa môže dostaviť aj počas spánku. Pacienti sú náchylní aj k vzniku tzv. diabetickej nohy, čo je stav, pri ktorom dochádza ku zápalom a odumieraniu tkanív nôh. Ako následok cukrovky sa môže dostaviť ateroskleróza, zvyšuje sa riziko srdcovo-cievnych chorôb, infarktu, vysoký krvný tlak, choroby obličiek, či poškodenia zraku.

13. Čo je to diabetická noha?

Diabetická noha je závažný zdravotný problém a komplikáciou cukrovky. Postihuje cievy, vyvoláva chorobné zmeny dolných končatín ktoré sa prejavujú odumieraním kože, podkožia, svalstva až kostí a poruchami nervov. Na koži vznikajú drobné poranenia a ranky, ktoré sa nehoja a často sa zapália. Infekcia vie veľmi rýchlo preniknúť až do hlbších vrstiev tkaniva, pri liečbe sa podávajú antibiotiká. Ak vznikne nekróza okolo rany je nutné ju chirurgicky odstrániť. Prvotné príznaky poruchy nervov na dolných končatinách – zvyčajne pod členkami – sa prejavujú len brnením či mravčaním, ďalšími signálmi je chlad a bledosť koncovej časti končatiny. Neskoršie môže končatina tmavnúť – modrieť, začne bolieť, alebo sa vytvárajú nehojace rany, ktorých liečenie je často nemožné. Žiaľ, najhorším štádiom pri diabetickej nohe je amputácia postihnutej končatiny, alebo dokonca oboch.

14. Čo robiť proti diabetickej nohe?

Postihnutie diabetickej nohy stúpa aj s vekom, preto sa takéto problémy vyskytujú najmä u starším diabetikom. U nich je potrebná každodenná zvýšená starostlivosť, hygiena ale aj vizuálna kontrola dolných končatín. Je potrebné udržiavať si nohy čisté, umyté, hydratované, v suchu, aby ste ich mali „ako v bavlnke“. Denne si nohy omývajte teplou vodou a špeciálnu pozornosť venujte aj skrytým priestorom medzi prstami. Po očiste si nohy dôkladne nakrémujte, aby ste predišli suchej, šupinatej pokožke. Vhodná je návšteva pedikúry, pri ktorej sa odstráni zhrubnutá koža chodidiel, ošetria sa otlaky, kurie oká, alebo zarastajúce nechty. Keďže zdravé nohy sú symbolom pohybu a zdravia, práve diabetici by nemali podceňovať starostlivosť o svoje nohy.

Pozornosť venujte aj výberu vašej obuvi. Obuv by mala byť príjemná, pohodlná a z kvalitného materiálu. Neodporúča sa chodiť naboso. Vhodnú obuv nájdete v predajniach zdravotníckych potrieb. V prípade, ak máte na nohe poranené miesto, je potrebné dôkladné umytie čistou vodou, vysušenie okolia rany a použitie antibiotickej masti. Ak sa rana nehojí, určite navštívte svojho lekára.

15. Čo je to diabetická kóma?

Cukrovka vie zo sebou priniesť aj rôzne komplikácie a diabetická kóma je jednou z nich. Je to veľmi nebezpečným stavom, avšak v súčasnosti sa týka najmä nedisciplinovaných pacientov, ktorí nedodržujú liečebné pokyny. Na pacienta príde únava, slabosť, spavosť, ktorá sa prehĺbi až do bezvedomia. Tento stav sa vyskytne pri porušení diéty – napríklad prejedaním sa, vynechaním inzulínu, po infekčnej chorobe, či iných ťažkých situáciách. Postihnutému je cítiť z dychu akoby acetón – ovocný zápach, čo je dôsledkom nesprávnej látkovej premeny v organizme, na pacienta prichádza smäd, ktorý sa vystupňuje spolu s močením, pokožka je suchá, niekedy prichádzajú aj prudké bolesti brucha.

16. Čo je to glykémia?

Glykémia je hodnota nášho cukru v krvi. Jeho hladina je premenlivá, závisí od toho, koľko cukru telu dáme, od nášho výdaja energie – závisí od našej telesnej činnosti. Hypoglykémia – je nízka hladiny cukru v krvi. Môže viesť k strate vedomia a súvisiacim poraneniam a v prípade neposkytnutia včasnej a adekvátnej pomoci až k úmrtiu. Hyperglykémia – je vysoká hladina cukru v krvi. Dlhodobo zvýšená hladina môže viesť k slepote, zlyhaniu obličiek, kardiovaskulárnym komplikáciám a amputáciám dolných končatín.

17. Čo je to glykemický index GI?

JedloGlykemický index – GI je „bezrozmerné číslo“, ktoré vyjadruje postavenie potraviny na stupnici od 0 do 100 podľa toho, ako rýchlo sa cukor v potravine vstrebáva a ako rýchlo ovplyvňuje hladinu glukózy v krvi. Poznáme potraviny s nízkym, stredným alebo vysokým glykemickým indexom. Potraviny s vysokým glykemickým indexom obsahujú cukor, ktorý sa rýchlo štiepi a vstrebáva, prudko zvyšuje v krvi hladinu glukózy a inzulínu a rýchlejšie vedie k pocitu hladu. Potraviny s nízkym GI sa správajú presne opačne.

  • nízky glykemický index: 0 – 55
  • stredný glykemický index: 56 – 69
  • vysoký glykemický index: 70 – 100

18. Ktoré potraviny majú nízky GI?

Patria tu celozrnné potraviny: celozrnný a čierny chlieb, celozrnné cestoviny a tmavá ryža, strukoviny: fazuľa, hrach, cícer, šošovica, farebná zelenina a ovocie: mrkva, cvikla, brokolica, zelená listová zelenina, červená paprika, jablká, broskyne, pomaranče, hrušky, slivky, ďalej nízkotučné mliečne výrobky, ovos – ovsené vločky, pohánka, olivový olej.

19. Ktoré potraviny majú vysoký GI?

Do skupiny potravín z vysokým GI patria: bagety, chipsy, pivo, coca-cola, hranolky, tučné syry, sladké obilniny, med, biely cukor, biele pečivo a cestoviny z bielej múky, koláče, napolitánky, zmrzlina, čokoládové tyčinky, zaváraniny, kukurica.

20. Ako dostať z tela zbytkový cukor?

Hlavne u diabetikov sa stáva, že v ich telách zostáva zbytkový cukor, ktorý telo nedokázalo vylúčiť ani vstrebať do tela. Ukladá sa v tele na rôznych miestach, zhoršuje celkový zdravotný stav, prispieva k vytváraniu tzv. diabetickej nohy. Jediný prírodný prostriedok, ktorý je známy tým, že dokáže v bunkách zlikvidovať zbytkový cukor, je huba hnojník obyčajný. Odporúčame ju pridať do jedálnička resp. brať v podobe výživových doplnkov, ktoré ju obsahujú.

Páčil sa vám článok? Kliknite na

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *