Višňa – pikantné ovocie, ktoré vám odporučí aj lekár

Strom alebo ker s hnedočervenými konár­mi, ktoré sú často ovisnuté. Listy sú striedavé, lesklé a jemne pílkovité. Biele päťpočetné kvety rastú vo zväzočkoch na krátkych konárikoch. Plody sú tmavočer­vené kôstkovice.

Pôvod

Višňa pochádza z Malej Ázie a pestuje sa oddávna po celej severnej pologuli. Aj u nás sa často sadí v mnohých odrodách pre pikantné ovocie a na krovitých stráňach mnohokrát splaňuje.

Iné názvy

prunus cerasus (lat), višeň (cz), sour cherry (en), tart cherry (en), wild cherry (en), spätblühende traubenkirsche (de), späte traubenkirsche (de), amerikanische traubenkirsche (de)

Nutričné hodnoty

100g višní obsahuje: 1g bielkovín, 0.3g tuku a 1.6g vlákniny.

Minerály:
Draslík – 173mg
Fosfor – 15mg
Horčík – 9mg
Mangán – 0.1mg
Meď – 0.1mg
Sodík – 3mg
Vápnik – 16mg
Zinok – 0.1mg
Železo – 0.3mg
Vitamíny:
Cholín – 6.1mg
Kyselina listová – 8?g
Vitamín A – 64IU
Vitamín B3 – 0.4mg
Vitamín C – 10mg
Vitamín E – 0.1mg
Vitamín K – 2.1g

Ďalšie účinné látky

Plody obsahujú aj pektín, organické kyseliny.

Význam pre zdravie

– priaznivo vplýva na pečeň, obličky, črevá, štítnu žľazu – chráni pred chorobami srdca
– zabraňuje vzniku cukrovky
– nápomocná pri liečení porúch pamäte
– zmierňuje bolesti pri artritíde
– znižuje objem kyseliny močovej v krvi

Zaujímavosť

Výskum dokázal, že pohár nesladenej višňovej šťavy ráno a večer zlepší spánok. Dobrovoľníci v Británii každý deň v priebehu 7 dní pili 300 ml višňovej šťavy dvakrát denne. Ľudia, ktorí pili šťavu spali o 25 minút dlhšie, pričom netrpeli nespavosťou.

Upozornenie

Ak sa rozhodnete, že si višňu zasadíte, presvedčte sa, že či náhodou nemáte cudzoopelivú odrodu. Ak áno, znamená, že sa nedokáže opeliť vlastným peľom a na oplodnenie potrebuje peľ z iných odrôd. Z tohto dôvodu je potom nutné mať na záhrade alebo v jej blízkosti ešte jednu višňu alebo čerešňu.

Recept

Višňový kompót

Potrebujeme:
višne, kryštálový cukor, voda

Ako na to:
VišňaPrebraté odstopkované višne umyjeme, necháme ich odkvapkať a plníme do sklených pohárov /7 dcl/. Takto pripravené višne zalejeme nálevom pripraveným z vody a kryštálového cukru /pomer : 1 l vody – 0,80 kg kryštálového cukru/, ktorý prevaríme a ešte za horúca nalejeme na pripravené višne. Poháre uzatvoríme a sterilizujeme cca 5-8 minút od začiatku varu v zaváracom hrnci, v ktorom ich necháme podľa možnosti aj vychladnúť. Zaváranie višní je podobné ako zaváranie čerešní, rozdiel je len v tom, že višne sú kyslejšie a tým sa pripravuje sladší nálev; višne majú mäkšie plody ako čerešne, preto treba kratšie sterilizovať, aby plody nepopraskali.

Ak sa vám článok páčil, kliknite na