Malina – oči aj ďasná sa vám poďakujú

05.07.2012 / Kategória: Ovocie

Malina je lahodné bobuľovité ovocie, plod ostružiny malinovej – takmer dvojmetrového opadavého kra patriacieho do čeľade ružovité. Vyskytuje sa v celom miernom pásme severnej pologule. Malín existuje viac ako 200 odrôd, líšia sa hlavne svojou farbou. Okrem tradičnej červenej môžeme natrafiť aj na oranžovú alebo žltú.

Pôvod

Maliny patria k najstaršiemu bobuľovému ovociu. Zbierali sa už v dobe kamennej. V strednej a severnej Európe ako aj v Severnej Amerike sa maliny používali už v staroveku ako liečivá rastlina.

Iné názvy

rubus idaeus (lat), red raspberry/raspberry/european raspberry (en), himbeere (de)

Nutričné hodnoty

Jedna šálka čerstvých malín obsahuje 1.48g bielkovín, 64 kalórií a 8g vlákniny.

Minerály:
Draslík – 186mg
Fosfor – 36mg
Horčík – 27mg
Mangán – 0.824mg
Meď – 0.111mg
Sodík – 1mg
Selén – 0.2µg
Vápnik – 31mg
Zinok – 0.52mg
Železo – 0.85mg
Vitamíny:
Kyselina listová – 26µg
Kyselina pantoténová – 0.405mg
Niacín – 0.736mg
Vitamín A – 41 IU
Vitamín B1 (tiamín) – 0.039mg
Vitamín B2 (riboflavín) – 0.047mg
Vitamín B6 – 0.068mg
Vitamín C – 32.2mg
Vitamín E – 1.07mg
Vitamín K – 9.6µg

Ďalšie účinné látky

Maliny obsahujú okolo 13% jednoduchých cukrov, kyselinu jablčnú, kyselinu vínnu, kyselinu citrónovú, kyselinu mravčiu, kyseliny salicylovú, glykozidy. Maliny ďalej obsahujú pomerne veľa pektínu, trieslovín a rastlinných farbív. Malé kôstky obsahujú 16% žltozeleného oleja.

Význam pre zdravie

  • prírodný prostriedok pre vývoj zdravej kože, nechtov a vlasov
  • obsahujú provitamín A, ktorý blahodárne pôsobí na oči a proti šeroslepote
  • sú močopodné a odporúča sa ich konzumácia pri problémoch s obličkami a močovým mechúrom
  • pomáhajú pri zápche, zlepšujú peristaltiku čriev
  • sú žlčopudné, prospievajú pečeni
  • posilňujú imunitu a obranyschopnosť proti infekciám
  • zmierňujú krvácanie ďasien
  • zlepšujú chuť do jedla a trávenie

Zaujímavosť

  • Podľa starodávnej legendy sa traduje, že maliny boli pôvodne biele. Víla menom Ida zbierala pre svoje dieťa Jupitera maliny a počas zberu sa pichla do prsta. Odvtedy sú maliny červené a táto ich farba symbolizuje jej krv.
  • Liečivú silu malín poznali už antickí lekári, ktorí odporúčali malinovú šťavu pri zažívacích poruchách.
  • Liečivé sú nielen plody, ale listy kra na ktorom maliny rastú. Ich výluh sa zvykne používať pri zápaloch ústnej dutiny na kloktanie, pri chronických ochoreniach kože naopak sa problémová pokožka ním potiera.

Upozornenie

Maliny sa veľmi rýchlo kazia (plesnivejú) a možno ich uskladniť nanajvýš 1 deň.

Recept

MalinaMalinové mojito

Ingrediencie:
– 120 g malín
– 2 limetky
– 2 lyžice trstinového cukru
– 80 ml limetkovej šťavy
– niekoľko vetvičiek mäty
– malinový sirup
– perlivá voda
– drvený ľad

Postup:
Limetky dôkladne umyjeme, nakrájame na štvrtiny a každú z nich prekrojíme ešte priečne na polovice. Limetky dáme do džbánu, pridáme cukor a limetkovú šťavu. Všetko dôkladne podrvíme, pridáme maliny a opäť podrvíme. Nakoniec pridáme lístky mäty, drvený ľad, dolejeme perlivú vodu, malinový sirup, premiešame, ozdobíme lístkom mäty alebo tenkým plátkom limetky a malinové mojito podávame.

Ak sa vám článok páčil, kliknite na

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

MENU