Durian – najsmradľavejšie i najchutnejšie ovocie zároveň!

05.12.2014 / Kategória: Ovocie

Popis

Stromy s tenkým kmeňom a bohatou korunou narastú do výšky až 30 m. Majú žltkasto-biele kvety pripomínajúce svojou arómou kyslé mlieko. Plod pozostáva z 5 častí, z ktorých každá obsahuje 2-3 semená.

Pôvod

Durian pochádza pôvodne z Malajzie a Indonézie, dnes je však rozšírený po celej juhovýchodnej Ázii.

Iné názvy

durio kutejensis (lat)

Nutričné hodnoty

100g durianu obsahuje: 1.47g bielkovín, 5.33g tuku a 3.8g vlákniny.

Minerály:
Draslík – 436mg
Fosfor – 39mg
Horčík – 30mg
Mangán – 0.325mg
Meď – 0.207mg
Sodík – 2mg
Vápnik – 6mg
Zinok – 0.28mg
Železo – 0.43mg
Vitamíny:
Foláty – 36µg
Kyselina pantoténová – 0.230mg
Niacín – 1.074mg
Vitamín A – 44 IU
Vitamín B1 – 0.374mg
Vitamín B2 – 0.200mg
Vitamín B6 – 0.316mg
Vitamín C – 19.7mg

Ďalšie účinné látky

Z 25% sa skladá z cukrov. Významný je aj obsah životne dôležitej aminokyseliny – tryptofánu.

Význam pre zdravie

Durian je mimoriadne štedrý na vitamíny C a E. Je výborný pri zápchach, prečisťuje črevá a dokonca pôsobí aj na našu nervovú sústavu. Čistí nám dýchacie cesty a posilňuje imunitu.

Durian

Zaujímavosť

Durian (Durio) je najsmradľavejšie ovocie na svete. Ak odoláte neskutočne odpudivej vôni / zápachu (nepopísateľná kombinácia výkalov a zhnitých vajec), môžete vyskúšať jedno z najchutnejších ovocí na svete.

Recept

Durianový múčnik

Potrebujeme:

1 durian, kryštálový cukor, kokosové mlieko

Postup:
Durian najprv prekrojíme aspoň na štvrtiny. Potom lyžicou vydlabeme dužinu a zbavíme ju semien. Dužinu dáme do mixéru a zmiešame s kokosovým mliekom. Potom dochutíme kryštálovým cukrom. Nakoniec naservírujeme, napríklad ako nedeľný múčnik.

Ak sa vám článok páčil, kliknite na

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

MENU