Nekupujte chlieb, upečte si ho doma

Pekárne a obchody majú v súčasnosti bohatý sortiment pekárenských výrobkov. Na pultoch môžeme nájsť chlieb, alebo pečivo celozrnné, tmavé, grahamové, ražné alebo špaldové, ktoré patrí medzi najobľúbenejšie. Ale ruku na srdce, prečítali ste si niekedy aj zloženie týchto výrobkov? Nie každé pečivo alebo chlieb čo sa tvári, že je celozrnný, alebo tmavý musí byť upečený z tmavej alebo celozrnnej múky. Tmavé pečivo alebo chlieb sa zvykne prifarbovať jačmenným sladom alebo karamelom, preto majú tieto výrobky mierne sladkastú chuť. Ako sa teda dopracovať naozaj ku kvalitnému chlebu, alebo pečivu? Jednoducho, upečte si ho.

Klasický kysnutý chlieb

Aj keď sa názory na pečenie chleba z kvasníc rôznia, je tento spôsob pečenia pre začiatočníkov najjednoduchší. Upiecť klasický kysnutý chlieb nie je až taký problém a do 2 hodín ho môžete mať na stole. Takto zamiesenému chlebu stačí hodina na to, aby vykysol. A ďalšiu hodinu potrebuje na to, aby sa upiekol.

Aby sme mohli hovoriť o zdravšej verzii chleba je vhodné na začiatku použiť hladkú špaldovú múku, ktorá sa vlastnosťami od klasickej pšeničnej múky veľmi nelíši. Špaldová múka obsahuje menej lepku ako pšeničná múka, a preto je ľahšie stráviteľnejšia pre náš organizmus. Práve pre menší obsah lepku sa, ale musíme pripraviť na to, že nám chlieb nevykysne ako pri bežnej múke a bude trochu hutnejší. Pridaním rôznych semienok, orechov, alebo vlákniny zvýšime nutričnú hodnotu chleba. Ak zvládnete upiecť chlieb zo základnej múky, môžete začať experimentovať a v určitom pomere primiešavať rôzne druhy múk. Použiť môžete napríklad ľanovú, konopnú, celozrnnú, alebo pohánkovú múku.

Kváskový chlieb

Aj naše staré mamy piekli chlieb, klasický bez prídavných alebo kypriacich látok. Uskladňovali ho bežne zabalený v plátne. Chlieb rýchlo nestvrdol ani nesplesnivel.

Upiecť kváskový chlieb je o niečo náročnejšie, hlavne čo sa týka času. Pri zakladaní nového kvásku potrebujeme 10-14 dní kým kvások vyzrie do potrebných vlastností. Keď je kvások urobený, pečenie chleba sa stane podstatne jednoduchšie. Kvások sa pravidelne dokrmuje múkou a vodou a uchováva sa v chladničke kde čaká až ho použijete pri pečení chleba, alebo pečiva. Aj keď na vykysnutie chleba je potrebný minimálne čas 10 hodín, výsledok určite stojí za to.

Kvások

Kvások sa skladá z múky, najlepšie z ražnej a z vody. Je zvyčajne trvalo fermentovaný kyslomliečnymi baktériami a kvasinkami. Jeho konzistencia je pri zakladaní podobná palacinkovému cestu. Kvások má za úlohu, aby cesto nakyslo, zlepšuje stráviteľnosť, vôňu, chuť a trvanlivosť pečiva. Ďalším benefitom kvásku je, že zvyšuje výživové vlastnosti chleba alebo pečiva. Chlieb a pečivo sú ľahko stráviteľné a nezaťažujú tak tráviaci systém.

Bezlepkový chlieb

Upiecť bezlepkový chlieb nie je vôbec jednoduché. Základ na takýto chlieb by mal tvoriť aspoň z 1/3 zmes bezlepkovej múky v ktorej sú všetky potrebné ingrediencie, aby chlieb držal pokope. K takejto múke potom môžeme pridať rôzne bezlepkové múky ako napríklad: ryžovú, amarantovú, alebo pohánkovú múku. Veľmi dôležité je dodržiavanie pomeru jednotlivých muk a ingrediencií.

Na internete nájdete množstvo receptov, ale aj tak budete musieť podstúpiť pár pokusov, aby ten váš chlieb bol jedinečný a vychytali ste všetky muchy spojené s týmto pečením.

Každý domáci chlieb je lepší ako kupovaný

Či už budete piecť chlieb s kvasnicami, z kvásku alebo bezlepkový, budete vždy vedieť čo váš chlieb obsahuje. Bude bez zbytočných prídavných látok, ktoré náš organizmus naozaj nepotrebuje. Domáci chlieb je domáci chlieb a žiadny iný sa mu nevyrovná. Nebojte sa a pustite sa smelo do pečenia vlastného chleba.

Autor článku: Júlia Rašlová

Ak sa vám článok páčil, kliknite na