Domáce mydlá

24.06.2015 / Kategória: Kozmetika

Bylinkové mydlo

Ako základ použite mydlo naparfumované, detské mydlo, alebo mydlo z olivového oleja. To si nastrúhajte na malé kúsky, a vo vodnom kúpeli ho zahrejte pokým neskvapalnie a následne doň pridajte zo 4 lyžice bylinkového odvaru. Zvoľte bylinky, ktoré máte radi, odporúčané sú najmä borák, alchemilka, báza, ruža, pelargónia, levanduľa, rozmarín, medovka. Odvar si pripravte vopred zaliatím hrste byliniek vriacou vodou. Po vychladnutí odvar sceďte.

Do mydlovej zmesi okrem bylinkového odvaru môžete pridať ešte pár kvapiek citrónovej šťavy. Túto zmes dôkladne premiešajte a keď vychladne na kašu vytvarujte z nej guľôčky, obaľte do fólie, nechajte niekoľko hodín schnúť na teplom mieste. Vyschnuté guľky môžete ešte raz vybrať z fólie, navlhčiť vodou, alebo odvarom a jemne prstami vyhladiť. Opäť nechajte voľne uschnúť, nasledujúci deň ich môžete preložiť do hodvábneho papiera. Špeciálny tip: okrem byliniek môžete do mydla pridať aj nastrúhaný kokos, klinčeky, rozomletú škoricu, orechy, ovsené vločky, i med.

Glycerínové mydlo

Pri tomto postupe si mydlo pripravíte nasledovne: glycerínovú mydlovú zmes si rozpustite v horúcom vodnom kúpeli, miešajte len jemne a málo aby ste do zmesi nevniesli vzduch a nerobili sa vám neskôr v mydle bublinky. Do takto pripravenej zmesi môžete pridať bylinky, či iné prírodné materiály, kávové zrnká, čaj, kôra, morská soľ, kúsky sušeného ovocia, blahodarné účinky má kozie mlieko a pridať môžete aj pár kvapiek 100 % obľúbeného esenciálneho vonného oleja, napríklad eukalyptus alebo levanduľa. Ak chcete docieliť výraznejšiu farbu mydielka siahnite po prírodných farbivách, pomôcť si však môžete aj pridaním cviklovej, alebo malinovej šťavy.

Pripravenú zmes opatrne prelejte do plastových či silikónových foriem. Mydlovú zmes nechajte úplne vychladnúť, kým nebude mydlo perfektne tuhé. Vyklopené z formičky ho zabaľte do celofánového, alebo hodvábneho papiera.

Ak sa vám článok páčil, kliknite na

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

MENU