Batáta – sladký zemiak s vysokou hladinou betakaroténu

Je to viacročná rastlina, ktorej hľuzy sa podobajú zemiaku, čím si vyslúžila vo svete pomenovanie „sladký zemiak“. Koreňová hľuza je zásobným orgánom, ktorý nemá žiadne „očká“. Je dokonca jedlá. Jej listy majú pestrú paletu farieb – od svetložltej cez zelenú, oranžovú až po tmavú takmer čiernu. Práve preto sú vhodné do kombinácií s letničkami a môžu sa pestovať i ako izbové rastliny.

Pôvod

Pochádza zo stredoamerickej oblasti, ale dnes sa množstvo odrôd najrôznejších tvarov a farieb pestuje v trópoch celého sveta.

Iné názvy

ipomoea batatas (lat), batáta (cz), sladká brambora (cz), sweet potato (en), süßkartoffel (de), batate (de), weiße kartoffel (de), knollenwinde (de)

Nutričné hodnoty

100g batátov obsahuje: 20.1g sacharidov, 1.6g bielkovín a 3g vlákniny.

Minerály:
Draslík – 337mg
Fosfor – 47mg
Horčík – 25mg
Mangán – 0.258mg
Sodík – 55mg
Vápnik – 30mg
Zinok – 0.3mg
Železo – 0.61mg
Vitamíny:
Vitamín A – 708.9µg
Vitamín B1 – 0.078mg
Vitamín B2 – 0.061mg
Vitamín B3 – 0.557mg
Vitamín B5 – 0.8mg
Vitamín B6 – 0.209mg
Vitamín B9 – 11mg
Vitamín C – 2.4mg
Vitamín E – 0.3mg

Ďalšie účinné látky

Oranžová farba dužiny batátov je spôsobená vysokým obsahom karotenoidu beta-karoténu, ktorý je silným antioxidantom a v pečeni sa mení na vitamín A. Batáty s krémovou i oranžovou dužinou sú bohaté na uhľovodany.

Význam pre zdravie

Majú pozitívny vplyv na zdravú pleť, zrak, činnosť srdca a pľúc. Tradičná čínska medicína verí, že batáty ohrievajú žalúdok, posilňujú vnútorné orgány a podporujú energiu čchi.

Zaujímavosť

Niektorí výskumníci pripisovali dovezenie zemiakov do Európy spočiatku Kolumbovi. Ako sa však neskôr ukázalo, Kolumbus okrem kukurice, fazule a ďalších dovtedy v Európe neznámych plodín doviezol nie zemiaky, ale batáty, ktoré z botanického hľadiska nemajú s klasickým zemiakom nič spoločné.

Recept

Grilovaná batáta s kozím syrom

Na prípravu:
sladký zemiak, zelená cibuľka, syr feta, čerstvý kozí syr, sladká paprika , soľ, čierne korenie

Do rozohriatej rúry dáme piecť umytý a poprepichovaný batát. Po cca trištvrte hodine batát vyberieme, rozrežeme pozdĺžne a vydlabeme z neho dužinu. Dužinu roztlačíme vidličkou, pridáme rozmrvenú fetu, čerstvý kozí syr a nakrájanú zelenú cibuľku. Osolíme, okoreníme, pridáme štipku mletej papriky a poriadne premiešame. Ak chcete dosiahnuť jemnejšiu textúru, pridajte pár kvapiek olivového oleja. Ak to teraz ochutnáte, bude to pripomínať bryndzovú nátierku .Takto pripravenou zmesou naplníme batátové lodičky a vložíme ich naspäť do rúry. Po 10-15 minútach vyberieme a servírujeme.

Ak sa vám článok páčil, kliknite na