6.6 C
Bratislava
utorok, 16 apríla, 2024

Guave – pestovali ho už aj indiáni..

Popis

Guave je ovocie podobné hruške alebo jablku so zelenou až žltou tenkou šupkou.

Dužina je mäkká, belavožltkastá alebo ružová a má intenzívnu vôňu. Zrelá guave je mäkká na dotyk.

Konzumuje sa jeho dužina a jadierka. Chuťovo je sladko-kyslasté.

Pôvod

Guave pochádza z oblasti, ktorá sa ťahá ako široký pás od Mexika cez Západoindické ostrovy až po Brazíliu. Pravdepodobne sa pestuje už dlho. Španiel Gonzalo Fernández de Oviedo spomína vo svojich dejinách prírody v roku 1526 zušľachtené odrody, ktoré pestovali Indiáni. Španieli priniesli rastlinu na Filipíny, Portugalci ju zas zaviedli v Indii. Prvé plantáže guave pre obchodné účely vznikli na Floride v roku 1912.

Aktuálne sa pestuje na celom svete v trópoch a subtrópoch.

Iné názvy

guajava (sk), kvajáva (cz), guava (en), guave/guayave/goiaba (de), guayaba (de, es), goyave (fr), guaiava (it), psidium guajava (lat)

Nutričné hodnoty

Jedna šálka čerstvej guavy obsahuje 4.21g bielkovín, 112 kalórií a 8.9g vlákniny. Veľa vitamínu C a draslíka.

Minerály:
Draslík – 688mg
Fosfor – 66mg
Horčík – 36mg
Mangán – 0.247mg
Meď – 0.38mg
Selén – 1µg
Sodík – 3mg
Vápnik – 30mg
Zinok – 0.38mg
Železo – 0.43mg
Vitamíny:
Kyselina listová – 81µg
Kyselina pantoténová – 0.744mg
Niacín – 1.789mg
Vitamín A – 1030 IU
Vitamín B1 (tiamín) – 0.111mg
Vitamín B2 (riboflavín) – 0.066mg
Vitamín B6 – 0.181mg
Vitamín C – 376.7mg
Vitamín E – 1.2mg
Vitamín K – 4.3µg

Zaujímavosť

Guava bola obľúbeným jedlom Aztékov a Inkov.

Upozornenie

Guave sa veľmi rýchlo kazia, a preto je najlepšie ju čo najskôr spotrebovať.

Využitie v kuchyni

  • surové guave – na šaláty a dezerty
  • varené guave – do polievok, omáčok, kompótov, džemov, želé
  • pomiagané guave – do nápojov
  • ak listy guave zalejeme vriacou vodou, vieme z neho pripraviť chutný čaj.

Recept – koktail z guave

Suroviny:
– 12 ks guave
– 1 l mlieko plnotučné
– podľa potreby cukor

Postup:
Guave si umyjeme a rozrežeme na polovičky. Pokiaľ je jaderník pekne ohraničený, vylúpneme ho von lyžičkou. Polovičky guavy narežeme na štvrťky, dáme do mixéra po častiach a po častiach pridávame aj mlieko a všetko spolu dohladka vymixujeme. Ak sme neodstránili jaderníky, pomixovanú zmes prepasírujeme cez sitko, na ktorom nám ostanú len odstredené jadierka.

Pozor! Veľmi dlho sa s guavou na sitku nehráme, lebo nám začne černieť. Do hotového koktailu pridáme v prípade potreby cukor podľa vlastnej chuti a dobre premiešame. Z cca 12-tich kusov guavy a litra mlieka som urobila 2l veľmi hustého koktailu, ktorý sa dá jesť lyžičkou. Podávame s kúskami banánov, alebo zmiešané s jahodovou drťou alebo len tak.

Zdroje

[1] Kulinárska encyklopédia – viac než 1000 potravín, surovín a prísad. 1.vydanie. Vydavateľstvo SLOVART, spol. s r.o., ISBN 978-80-556-0492-3

Miroslav StránskyAutorom článku je Miroslav Stránsky. Tématike zdravia sa venuje 20 rokov a špecializuje sa hlavne na skúmanie liečivých účinkov ovocia, zeleniny a byliniek. Je presvedčený, že uzdraviť sa je možné aj bez tabletiek, a to konzumáciou toho čo nám voľne rastie v prírode.

SÚVISIACE ČLÁNKY

POSLEDNÉ ČLÁNKY