Opuncia – liečivý kaktus vám dodá Céčko

05.03.2011 / Kategória: Ovocie

Opuncie patria medzi kaktusy známe širokej verejnosti predovšetkým vďaka svojmu typickému vzrastu, tvorenému plochými článkami vyrastajúcimi vo viacerých poschodiach nad sebou. Plody opuncie sa vytvárajú zo žltých kvetov a sedia na okraji plochých stonkových segmentov. Majú oválny či hruškovitý tvar o veľkosti husacieho vajca, pripomínajúci figy. Farba prechádza od zelenej cez červenú až po žltú, rovnakú farbu má aj dužina, ktorá je krehká, sladká a šťavnatá. Ich povrch je pokrytý jemnými tŕňmi.

Pôvod

Opuncie pochádzajú z Mexika, odrody s málo tŕňmi alebo úplne bez tŕňov pestovali pravdepodobne už Aztékovia. Františkánski mnísi ich priniesli v roku 1769 do Kalifornie. Naproti tomu ostnaté odrody exportovali už skôr španielski moreplavci a stali sa predovšetkým v Južnej Afrike, Indii a Austrálii utrpením. Dnes sa vyskytuje v mnohých oblastiach s tropickým a subtropickým podnebím ako „burina“.

Iné názvy

opuncia mexická, kaktusová figa, nopál, opuntia ficus-indica (lat), opuncie (cz), indiánské fíky (cz), cactus pear (en), prickly pear (en), nopales (en), paddle cactus (en), indian fig (en), tuna (en), opuntia (de), opuntien (de), kaktusfeige (de), indische feige (de), stachelbirne (de), figue d’Inde (fr)

Nutričné hodnoty

Jedna šálka surovej opuncie obsahuje 1.09g bielkovín, 61 kalórií a 5.4g vlákniny.

Minerály:
Draslík – 328mg
Fosfor – 36mg
Horčík – 127mg
Meď – 0.119mg
Selén – 0.9µg
Sodík – 7mg
Vápnik – 83mg
Zinok – 0.18mg
Železo – 0.45mg
Vitamíny:
Kyselina listová – 9µg
Niacín – 0.685mg
Vitamín A – 64 IU
Vitamín B1 (tiamín) – 0.021mg
Vitamín B2 (riboflavín) – 0.089mg
Vitamín B6 – 0.089mg
Vitamín C – 20.9mg

Význam pre zdravie

Sú vzácne pre ich účinok na zníženie hladiny cholesterolu v krvi a riziku výskytu kardiovaskulárnych ochorení, liečbe žalúdočných vredov, zápchy a ďalších tráviacich ťažkostí, znižovaniu hladiny cukru v krvi.

Zaujímavosť

Podľa legendy boha kmeňa Aztékov, Aztékovia predpovedali, že ich nový domov bude umiestnený tam, kde na ostrove rastie z kameňa kaktus opuncie a na jeho špičke sedí orol.

Využitie v kuchyni

Toto ovocie sa je vo väčšine prípadov surové, veľmi často v kombinácii s mäsom, rybou či morskými plodmi. Svoje opodstatnenie nachádza aj ako súčasť ovocných šalátov. Mäkká dužina sa dá dobre prepasírovať cez sitko a využiť ako základ na sorbety alebo omáčky.

Šúpanie

  1. Vzhľadom na prítomnosť tŕňov na povrchu šupky, je najlepšie ak sa plod drží na jeho koncoch za pomoci palca a ukazováka.
  2. Zdola i zhora odkrojíme plochú príklopku, no neorežeme ju úplne.
  3. Plod pozdĺžne nakrojíme hore aj dole a pomocou noža šupku postupne pookrajujeme.

Upozornenie

  • Tenká kôra plodu, podobne ako oválne zhrubnuté výhonky, obsahuje jemné štetinovité tŕne, ktoré sa pri dotyku veľmi ľahko zabodávajú do kože a problematicky sa odstráňujú. Pri manipulácii s nimi ich nechytajte holými rukami a radšej používajte rukavice.
  • Obraté plody opuncie treba nechať dozrieť tak dlho, kým nezískajú žltkastú, červenkavú či hnedú farbu. Až potom sa môžu jesť i s jadrami vo vnútri dužiny. Drobné kryštály šťaveľanu môžu v ústach vyvolať mierne pálenie, ktoré je ale úplne neškodné.

Recept

OpunciaDusené jablká s opunciou

Potrebujeme:
– 2ks jabĺk
– 2 lyžice kryštálového cukru
– citrónová kôra
– škorica
– 1ks opuncia

Postup prípravy:
Z cukru urobíme karamel, rozriedime, prelejeme do malého pekáča a vložíme do neho jablká. Poprášime škoricou a prípadne trochou strúhanej citrónovej kôry. Pečieme prudko na 200 ° C asi 15 minút. Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Opunciu olúpeme a nakrájame na tenké plátky. Jablká vyberieme na tanierik a položíme na ne plátky opuncie. Tie môžeme ozdobne pripnúť klinčekmi. Všetko prelejeme zvyšným karamelom.

Páčil sa vám článok? Kliknite na

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *