14 C
Bratislava
nedeľa, 19 mája, 2024

Čo skutočne viete o cholesterole? Otestujte sa

Cholesterol, nazývaný tiež „tichý zabijak“, sa stal v posledných rokoch pre mnohých ľudí veľkým strašiakom. A oprávnene. Súvisí totiž s ochorením nazývaným dyslipidémia, teda poruchou metabolizmu tukov. Pri nej sa, v jednoduchosti povedané, koncentruje v krvnej plazme viac tukov, než je obvyklé a zdravé. Následne môže vysoký cholesterol viesť až k cievnej mozgovej príhode či kardiovaskulárnym ochoreniam.

Základom pri cholesterole je poznať svoje „čísla“ a vysokým hodnotám predchádzať. Ak už ale človek zvýšený cholesterol má, je potrebné upraviť životný štýl (predovšetkým sa zdravo stravovať a dostatočne sa hýbať). V niektorých prípadoch však nie je možné želané zníženie cholesterolu dosiahnuť bez liekov. Čo teda potom?

„Ak lekár vyhodnotí, že je potrebné u pacienta znížiť cholesterol liekmi, najčastejšie sa používa účinná látka zo skupiny statínov. Práve tie dokážu veľmi rýchlo a efektívne cholesterol znížiť. Ak pacient túto účinnú látku netoleruje, alebo preňho nie je vhodná, zvolí sa iná,“ vysvetľuje Jana Sokolová, Therapeutic Area Manager spoločnosti Zentiva.

Otestujte sa spolu s nami a zistite, čo skutočne viete o tomto tichom zabijakovi.

  1. Čo je to cholesterol?

A: Ide o druh tuku, ktorý je telu neprirodzený a ktorý sa nachádza v niektorých výrobkoch živočíšneho pôvodu.

B: Ide o druh tuku, ktorý vytvára samotný organizmus a ktorý sa tiež nachádza v niektorých výrobkoch živočíšneho pôvodu.

C: Ide o druh tuku, ktorý je dôležitý pre funkcie niektorých orgánov a ktorý sa vo vysokej miere nachádza vo výrobkoch rastlinného pôvodu.

 

  1. Ktorá skupina potravín obsahuje najvyššiu mieru cholesterolu?

A: Repkový olej, cereálie, sója, sušené ovocie

B: Biele mäso, červené mäso, čerstvý syr

C: mliečne výrobky, údeniny, chlieb, čokoláda

 

  1. Cholesterol sa delí na dva typy: LDL (tzv. zlý cholesterol) a HDL (tzv. dobrý cholesterol). Aká hladina celkového cholesterolu (obidva typy spolu) sa považuje za normálnu?

A: < 5 mmol/l (milimolov v litri krvi)

B: < 6,5 mmol/l (milimolov v litri krvi)

C: < 7,2 mmol/l (milimolov v litri krvi)

 

  1. Ktoré rizikové faktory zvyšujú hladinu „zlého“ cholesterolu?

A: Konzumácia vyššieho množstva kávy

B: Obezita/nadváha, fajčenie, nedostatok pohybu

C: Strava bohatá na nenasýtené mastné kyseliny

 

  1. Aké sú typické vonkajšie znaky človeka s vysokým cholesterolom?

A: Nadváha a málo svalovej hmoty

B: Nadváha, časté problémy s trávením a vyprázdňovaním

C: Žiadne – vysoký cholesterol môže mať aj človek, ktorý je na prvý pohľad zdravý

 

  1. Prečo je cholesterol pre telo naopak dôležitý?

A: Napríklad pre tvorbu vitamínu D v koži, produkciu niektorých hormónov či funkciu bunkových membrán

B: Napríklad sa podieľa na tvorbe svalových vlákien a regenerácii tkanív

C: Pomáha napríklad udržiavať optimálnu hladinu cukru v krvi

 

Vyhodnotenie: 

1B, 2C, 3A, 4B, 5C, 6A

Správne ste odpovedali na X zo 6 otázok.

A ako môžete predchádzať vysokému cholesterolu a kardiovaskulárnym ochoreniam? Recept je pomerne jednoduchý – kontrolovať svoju hmotnosť, mať dostatok pohybu, dostatok spánku, nefajčiť, manažovať stres a, predovšetkým, zdravo sa stravovať.

Odborníci vo všeobecnosti odporúčajú konzumovať predovšetkým dostatok zeleniny a ovocia – ideálne štyri porcie denne, teda približne 200 g. zeleniny a 200 g. ovocia. Rovnako je dobré nahradiť časť živočíšnych bielkovín tými rastlinného pôvodu – teda napríklad časť mäsa nahradiť strukovinami. Strava by mala byť pestrá na nenasýtené mastné kyseliny obsiahnuté napríklad v orechoch a semenách. Rovnako by ste mali mať v jedálničku dostatok rýb a naopak červené mäso je dobré obmedziť na maximálne 500 g. týždenne.

Zdroj obrázku: Freepik.com

SÚVISIACE ČLÁNKY

POSLEDNÉ ČLÁNKY