Makadamový orech

04.03.2016 / Kategória: Orechy

Nie sú to vlastne pravé orechy. Ide o kôstkovice podobné gaštanom. Sú guľaté veľké asi ako čerešne. Majú tvrdú škrupinu a v nej sú uložené olejnaté semená, ktoré sa nekonzumujú surové.

Pôvod

Pochádza z oblasti severovýchodnej a východnej Austrálie, kde oddávna tvorili dôležitú súčasť potravy tamojších aborigénov – pôvodných austrálskych domorodcov.

Iné názvy

macadamia integrifolia (lat), makadamový ořech (cz), Queenslandský ořech (cz), puma ořech (cz), macadamia nut (en), bauple nut (en), Queensland nut (en), nut oak (en), macadamianüsse (de)

Nutričné hodnoty

100g makadamových orechov obsahuje: 13.8g sacharidov, 75.8g tuku, 7.9g bielkovín a 8.6g vlákniny.

Minerály:
Draslík – 410mg
Fosfor – 241mg
Vápnik – 64mg
Železo – 2mg
Vitamíny:
Vitamín E – 4mg

Ďalšie účinné látky

Nájdeme v ňom aj veľké množstvo selénu a veľa zdraviu prospešných nenasýtených mastných kyselín.

Význam pre zdravie

– majú antibakteriálne účinky
– rýchlo dodávajú potrebnú energiu
– podporujú pohyb čriev
– spevňujú kosti a zuby
– majú pozitívny vplyv na nervovú sústavu

Zaujímavosť

Makadamový olej chráni bunky, zjemňuje a upokojuje pokožku. Je extrémne tekutý, a je jeden z najrýchlejšie prenikajúcich olejov do pokožky. Používa sa na liečbu strií, jaziev a rán. Má obnovujúce vlastnosti po vystavovaní sa priamemu slnku.

Upozornenie

Nekupujeme orechy, ktoré sú rozdrvené a žlté, pretože sú väčšinou zatuchnuté.

Recept

Zemiaková kaša s makadamovými orechmi

Potrebujeme:
1 kg sladkých zemiakov (batátov), 50 dkg zemiakov, 10 dkg makadamových orechov, 20 dkg póru, 6 badyánov, 40 dcl mäsového vývaru, 20 dkg bylinkového masla, podľa chuti soľ a čierne korenie.

Postup:
Batáty i zemiaky umyjeme a na plechu ich v rúre pečieme v celku. Orechy posekáme a na panvici na sucho opražíme dozlata. Pór umyjeme, nakrájame na kolieska a podusíme domäkka spoločne s badyánom a vývarom. Do duseného póru pridáme lyžicu masla, osolíme a okoreníme. Upečené zemiaky a batáty rozkrojíme, vydlabeme lyžicou a vložíme do misy. Do tejto zmesi nalejeme dusený pór, pridáme zbytok masla, makadamové oriešky a všetko spoločne rozšľaháme. Kašu môžeme podávať ozdobenú zeleninou.

Ak sa vám článok páčil, kliknite na

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

MENU