Cesnak – liek, ktorý nemá konkurenciu, aj keď páchne

V zemi má cibuľu vytvorenú z cibuliek — strúčikov zabalených do belavých šupiek. Z cibule vyrastá oblá stonka. Dosahuje výšku až vyše pol metra. Na konci stonky je okolík špinavobielych kvetov. Okolíky majú okrem kvetov aj pa-cibuľky, ktorými sa rastlina rozmnožuje.

Pôvod

Cesnak pravdepodobne pochádza zo Sibíru. Poznal ho celý staroveký svet od Španielska až po Čínu. Dokonca aj starí Egypťania ho využívali na zvýšenie sily, vitality a podporu imunitného systému a zdarma ho rozdávali otrokom a robotníkov. V 5. storočí grécky historik Herodotus napísal, že na jednej z pyramíd je nápis popisujúci množstvo cesnaku, cibule a reďkoviek, ktoré skonzumovali stavitelia veľkej Cheopsovej pyramídy. Rimania jedli cesnak na dodanie síl pred bojom. V bývalom Sovietskom zväze bol známy ako „ruský penicilín“, vzhľadom na jeho silné liečivé účinky.

Iné názvy

allium sativum (lat), česnek (cz), garlic (en), knoblauch (cz)

Nutričné hodnoty

100g cesnaku obsahuje: 33.06g sacharidov, 6.36g bielkovín a 2.1g vlákniny.

Minerály:
Draslík – 401mg
Fosfor – 153mg
Horčík – 25mg
Mangán – 1.672mg
Selén – 14.2µg
Sodík – 17mg
Vápnik – 181mg
Zinok – 1.16mg
Železo – 1.7mg
Vitamíny:
Vitamín B1 – 0.2mg
Vitamín B2 – 0.11mg
Vitamín B3 – 0.7mg
Vitamín B5 – 0.596mg
Vitamín B6 – 1.235mg
Vitamín B9 – 3mg
Vitamín C – 31mg

Ďalšie účinné látky

Podľa odborníkov obsahuje viac ako 400 liečivých zložiek, ktoré okrem iného aj zlepšujú náladu a znižujú stres. Nájdeme v ňom aj kyselinu alylsulfénovú, ktorá sa ďalej mení na páchnuci alicín so silným antibakteriálnym, antivírusovým a antimykotickým účinkom. Okrem toho cesnak obsahuje aj amid kyseliny nikotínovej, ako aj látky pôsobiace ako mužské a ženské pohlavné hormóny.

Význam pre zdravie

  • je účinný antioxidant a posilňuje imunitu
  • pomáha pri čistení tela – má silné protiparazitické, protipliesňové, protikvasinkové a antibakteriálne účinky
  • účinkuje pri bolestiach hrdla, nádche, chrípke, prechladnutí a infekciách dýchacích ciest
  • stimuluje vylučovanie nežiadúcich látok z tela
  • riedi krv, znižuje hladinu cholesterolu a krvný tlak, zabraňuje ateroskleróze
  • ničí škodlivé plesne a baktérie v črevách
  • znižuje hladinu cukrov a tukov v krvi
  • zvyšuje potenciu a libido
  • odstraňuje únavu, stres, úzkostné stavy
  • zvyšuje schopnosť koncentrácie, zlepšuje pamäť
  • má protirakovinové účinky – obsahuje látky, ktoré dokážu blokovať tvorbu rakovinových enzýmov v bunke a chrániť ju pred nádorovým zvrhnutím

Zaujímavosť

  • Cesnak má iba jednu slabú stránku – vôňu. Po zjedení malého strúčika nepreniká zápach iba cez dýchanie, ale aj cez pokožku. Výpary môžete trocha zjemniť, keď budete konzumovať cesnak s jablkom, medom, mliekom, čerstvou petržlenovou vňaťou lebo s červeným vínom. Opečené, uvarený alebo udusený cesnak bude menej intenzívny a jemnejší. Z času na čas – napr. keď máte pred sebou dôležitý termín alebo poradu – môžete siahnuť po alternatíve bez vône: jeho príbuzný medvedí cesnak chutí a ochucuje jedlá rovnako dobre. A jeho účinky na organizmus sú takisto pozitívne.
  • Egyptskí otroci dostávali cesnak, aby mali viac síl. Rímski vojaci ho naopak konzumovali na povzbudenie sily a odvahy.

Portál NAZDRAVIE.SK odporúča:

Cesnak a petržlen

Cesnak a petržlen Garlic Caps, 100 mäkkých kapsúl

Antibakteriálne a protiplesňové účinky cesnaku a jeho ochranný vplyv na srdcovo-cievny systém možno pripísať cenným sírnym látkam, ktoré sú zodpovedné aj za jeho charakteristickú vôňu. Táto rastlina obsahuje viac ako 200 rôznych biologicky aktívnych látok vrátane vitamínov, aminokyselín a enzýmov. Vyskúšajte náš prípravok Garlic Caps a využite potenciál cesnaku naplno, a to bez toho, aby vás sprevádzala nepríjemná vôňa.

Cena: 14 EURZobraziť viac

Upozornenie

Aby si zachoval všetky liečivé látky, záleží na tom, akým spôsobom sa pestuje a spracováva. Krájať by sa mal plastovým kuchynským náradím a nemal by prísť do kontaktu s kovom.

Recept

cesnak1Cesnaková polievka

Čo potrebujeme: 4-6 strúčiky cesnaku, soľ, majoránka, štipka mletého zázvoru, 1/2 ČL potlčenej rasce, 1/2 kg zemiakov, mleté čierne korenie, 30 g husacej alebo bravčovej masti, 150 g chleba, 20 g masti na opečenie chleba.

Cesnak rozotrite so soľou, dajte do posolenej vody, pridajte rascu, na kocky pokrájané zemiaky, majoránku, zázvor a masť. Polievka je hotová keď sú zemiaky mäkké. Nakoniec ju okoreňte a vsypte do nej na kocky pokrájaný a na masti opečený chlieb.

Ak sa vám článok páčil, kliknite na