Acerola – barbadoská čerešňa s unikátnym obsahom Céčka

Acerola je teplomilný ker, ktorý ma oranžové až tmavo-červené plody podobajúce sa európskej čerešni. Ich kyslastá ovocná chuť pripomína citrón.

Pôvod

Acerola pochádza z karibskej oblasti – strednej Ameriky a severných štátov Južnej Ameriky. Do Európy sa dostala z Brazílie.

Iné názvy

tropická čerešňa, antilská čerešňa, višňa acerolová, barbadoská čerešňa, malpighia emarginata (lat), barbadoská třešeň (cz), barbados cherry (en), west indian cherry (en), wild crepemyrtle (en)

Nutričné hodnoty

100g aceroly obsahuje: 0.4g bielkovín, 0.3g tuku a 1.1g vlákniny.

Minerály:
Draslík – 146mg
Fosfor – 11mg
Horčík – 18mg
Meď – 0.1mg
Selén – 0.6µg
Sodík – 7.0mg
Vápnik – 12mg
Zinok – 0.1mg
Železo – 0.2mg
Vitamíny:
Kyselina listová – 14.0µg
Kyselina pantoténová – 0.3mg
Vitamín A – 767 IU
Vitamín B2 – 0.1mg
Vitamín B3 – 0.4mg
Vitamín C – 1677mg

Ďalšie účinné látky

Leucín, serín, valín, alfa-pinen, d-limonen, dextróza, 3-metyl-3-butenol, kyselina diketogulonoková, kyselina hexadekanová, kyselina jablčná, sacharóza.

Význam pre zdravie

– má silné antioxidačné účinky,
– dodáva energiu a odstraňuje pocit únavy,
– napomáha vstrebávaniu účinných látok polysacharidov cez tráviaci systém
– pomáha predchádzať diabetickej retinopatii,
– v ľudovom liečiteľstve sa používa pri zápaloch, srdcových potiažach, anémií, reume a tuberkulóze

Ak sa vám článok páčil, kliknite na