6.6 C
Bratislava
utorok, 16 apríla, 2024

Vitamín B17 – zachráni nás kyanid?

Vitamín B17 (amygdalín) zažil pred pár rokmi celosvetovú popularitu – pripisovala sa mu schopnosť liečiť rakovinu a zbaviť organizmus onkologických nádorov a metastáz.

Jeho účinky na organizmus nemusia byť tak úžasné. Kyanid, ktorý sa pri trávení amygdalínu uvoľňuje do organizmu, môže vo väčšom množstve mať na život človeka fatálne následky.

Popis

Vitamín B17 je vo svojej čistej forme biela vo vode rozpustná a horkasto chutiaca substancia.

Z chemického hľadiska sa skladá z 2 molekúl – benzylovej a kyanidovej.

Z histórie vitamínu B17

Vitamín B17 sa do laboratórií dostal v 19.storočí, keď si chemik Bohn pri destilácii tekutiny z horkých mandlí všimol uvoľňovanie kyanovodíka. Tento poznatok preniesli do svojich výskumov dvaja francúzski chemici Pierre – Jean Robiquet a Antoine François Boutron Charlard, ktorí v roku 1830 oddelili z marhuľových jadier kryštalickú látku, a nazvali ju amygdalin.

V roku 1972 sa v USA testoval na liečbu rakoviny. Vedec K. Sugiura zistil, že amygdalín dokáže spomaliť až utlmiť rast metastáz. Na primárny nádor nemal vitamín žiadny účinok. Tieto pokusy s rovnakým výsledkom ešte pár krát zopakoval. Bohužiaľ bol jediný, komu sa to podarilo.

Kyanid a vitamín B17

Vitamín B17 pri styku s tráviacimi enzýmami začne uvoľňovať kyanid. Predpokladalo sa, že kyanid, ktorý organizmus takto získa zabíja nádorové bunky a tie zdravé necháva na pokoji.

Kyanid je ale kyanid a na ľudský organizmus má nepriaznivý vplyv. Používal sa vo vojnách a bojoch na usmrtenie ľudí. Už v malých dávkach má na organizmus toxické účinky. S tým si ale poradia enzýmy a lymfatický systém. Ak to ale s konzumáciou potravín, ktoré amygdalín obsahujú preženiete, môžete sa ocitnúť v stave kedy vám pôjde o život.

Výskyt B17ky v strave

Vitamín B17 sa nachádza v jadierkach rôznych druhov ovocia – jablká, hrušky, čerešne, marhule.., ktorým dáva typickú horkastú chuť. V malom množstve sa nachádza aj v zelenine (fazuľové klíčky, fazuľa, hrach, bambusové výhonky, mrkva, zeler..), v orechoch (horké mandle, makadamové orechy), a aj v prose, ľanových semiačkach či ovsených vločkách. Bežným a pestrým stravovaním dostaneme do organizmu dostatok tohto vitamínu. Modifikovaná forma amygdalínu sa volá laetril (kryštalická forma).

Dostať sa ale priamo k amygdalínu je pre ľudský organizmus takmer nemožné. Jadierka, ktoré ho obsahujú sú chránené hrubou šupou, ktorá odoláva aj tráviacim enzýmom a kyseline žalúdočnej. Preto je dobré tieto suroviny rozhrýzť, podrviť, alebo pomlieť a sprístupniť tak vnútro jadierok tráviacemu systému.

Kedy hrozí otrava kyanidom?

Na mandľových jadierkach si každý z nás sem – tam pochutí, zjesť celé jablko (aj s ohryzkom a semiačkami) tiež nie je ničím nevídaným. V tomto prípade sa otravy kyanidom obávať nemusíte. O svoje zdravie sa začnite obávať až keď zjete viac ako 12 marhuľových jadierok denne (obsahujú približne 50ml vitamínu B17) alebo asi 200 kusov jadierok z jablka. Pre človeka je smrteľná dávka kyanidu 1–2 mg na jedno kilo hmotnosti človeka.

Názory na kyanid vo forme vitamínu B17 sa líšia. Kým jedna strana hovorí, že užitie malého množstva (formou jadierok) nie je pre organizmus nebezpečné, existuje aj názor, že ľudia by sa mali vyhýbať konzumácii jadierok a kôstok z ovocia. Kyanid, ktorý vzniká trávením môže poškodiť mozog, srdca a viesť ku kóme až smrti.

Otrava kyanidom sa prejavuje:

  • dýchavičnosťou,
  • závrat, bolesť hlavy, nevoľnosť, zvracanie,
  • nízky krvný tlak,
  • poškodenie pečene,
  • strata vedomia, smrť.

Kyanid proti rakovine

Existujú vo všeobecnosti 3 teórie o tom ako pôsobí kyanid proti rakovine:

  1. Teória vychádza z toho, že amygdalín začne uvoľňovať kyanid len v rakovinových bunkách. Nakoľko je kyanid toxický, rakovinové bunky zabije.
  2. Kyanid spôsobí zvýšenie kyslosti rakovinových buniek čím tieto bunky odumrú.
  3. Poslednou teóriou je názor, že rakovina je spôsobená nedostatkom vitamínu B17.

Kyanid nedokáže rozlíšiť zdravé a rakovinové bunky. Ničí všetky bunky, ku ktorým sa dostane. V niektorých krajinách (istý čas aj v USA) boli výživové doplnky s amygdalínom zakázané práve pre ich toxicitu. Ich pozitívny vplyv pri liečbe rakoviny nebol a ani nie je nijako dokázaný. Pacienti s onkologickými ochoreniami po týchto doplnkoch siahajú len v prípade keď všetky ostatné spôsoby liečby zlyhali.

Všetkého veľa škodí – veta, ktorá hovorí za všetko. Jadierka, semiačka a ďalšie suroviny, ktoré obsahujú amygdalín vás rakoviny asi nezbavia, nemožno im ale uprieť fakt, že obsahujú aj ďalšie zložky, ktoré organizmus potrebuje. Pokiaľ to s ich konzumáciou nepreženiete, nehrozí vám žiadne zdravotné riziko.

Zdroje

[1] https://www.healthline.com/

Zuzana UjházyováAutorkou článku je Zuzana Ujházyová. Zuzana vyštudovala analytickú chémiu. Momentálne si dopľňa ďalšie vzdelanie na Jesseniovej lekárskej fakulte v Martine. Na portáli Nazdravie.sk najčastejšie publikuje články o ľudskom tele, chorobách a ich liečbe.

SÚVISIACE ČLÁNKY

POSLEDNÉ ČLÁNKY