10.5 C
Bratislava
piatok, 29 marca, 2024

Pitahaya – dračie ovocie, voňajúce po jazmíne vám vráti silu i dobrú náladu

Popis

Pitahaya je plod pralesných epifitických kaktusov. Vďaka svojmu tŕňovitému vajcovitému tvaru sa nazýva tiež dračie vajce. Vonkajší obal môže byť žltý alebo cyklámenovo-ružový.

Mnohosemenná rôsolovitá dužina pripomína svojou štruktúrou kiwi. Pitahaya sa používa na výrobu vína, ako ochucovadlo nápojov a najmä džúsov.

Pôvod

Pitahaya pochádza z tropických a subtropických oblastí Južnej Ameriky, darí sa jej v nízkych pobrežných oblastiach ako aj vo vysokých polohách.

Iné názvy

pitaya, hylocereus undatus (lat), dračí ovoce (cz), dragon fruit (en), strawberry pear (en), drachenfrucht (de)

Nutričné hodnoty

100g pitahaye obsahuje: 0.229g bielkovín, 0.61g tuku a 0.9g vlákniny.

Minerály:
Fosfor – 36.1mg
Vápnik – 8.8g
Železo – 0.65mg
Vitamíny:
Vitamín B2 – 0.045mg
Vitamín B3 – 0.430mg
Vitamín C – 9mg

Význam pre zdravie

Pitahaya podporuje trávenie a vo väčších množstvách pôsobí ako preháňadlo. Vďaka obsahu vitamínov je vynikajúcim antidepresívom, v ľuďoch navodzuje silu a sústredenie, povzbudzuje pamäť, zlepšuje náladu a pomáha rýchlo zaspať.

Zaujímavosť

Kvety pitahaye kvitnú výlučne v noci a patria medzi najväčšie na svete. Jej hlavnými opeľovačmi sú netopiere. Keď rozkvitnú, tak môžeme okolo nich zacítiť výraznú jazmínovú vôňu.

Upozornenie

Zrelá pitahaya nie je ani celkom tvrdá, ale ani mäkká. Ak si zakúpite nezrelé plody, dozrejú vám, ak ich umiestnite do chladu na mäkkú podložku. Ak sa na koži pitahaye objavia malé fľaky, znamená to, že najlepšie dni má za sebou.

Recept

Pitahaya sorbet

PitahayaIngrediencie: dračie ovocie – pitahaya, kokosové mlieko, med, čili, mäta, thajská bazalka

Postup prípravy: Dužinu z dračieho ovocia, kokosové mlieko, med, čili, mätu a thajskú bazalku rozmixujeme a necháme zamraziť. Podávame v šupke z pitahaye.

SÚVISIACE ČLÁNKY

POSLEDNÉ ČLÁNKY