8.9 C
Bratislava
utorok, 23 apríla, 2024

Mandľa

Mandľa je plodom mandľovníka obecného. Jej tvar je plochý, z jednej strany zašpicatený a má hnedú šupku. Farba môže byť ale i okrová až svetlo hnedá, jadro biele až krémové. Botanicky sa početné odrody delia na sladké a horké mandle. Horké v zásade nie sú vhodné na konzumáciu.

Pôvod

Mandle majú svoj pôvod pravdepodobne v Ázii a severnej Afrike, darí sa im iba v oblastiach so stredomorským podnebím.

Iné názvy

prunus dulcis (lat), mandle (cz), almond (en), mandel (de)

Nutričné hodnoty

100g mandlí obsahuje: 21.7g sacharidov, 49.42g tuku, 21.22g bielkovín a 12g vlákniny.

Minerály:
Draslík – 705mg
Fosfor – 484mg
Horčík – 268mg
Mangán – 2.285mg
Sodík – 1mg
Vápnik – 264mg
Zinok – 3.08mg
Železo – 3.72mg
Vitamíny:
Vitamín B1 – 0.211mg
Vitamín B2 – 1mg
Vitamín B3 – 3.385mg
Vitamín B5 – 0.469mg
Vitamín B6 – 0.143mg
Vitamín B9 – 50mg
Vitamín Bp – 52.1mg
Vitamín E – 26mg

Význam pre zdravie

Mandle znižujú hladinu cholesterolu, minimalizujú: riziko vysokého krvného tlaku, ochorení srdca, krvácania do mozgu.

Zaujímavosť

Mandľový olej je najsilnejším vlasovým aktivátorom. Jemnou pravidelnou masážou vlasov a vlasovej pokožky docielite krásne a lesklé vlasy, ktoré budú mať zdravý rast, obmedzí sa ich vypadávanie a nebudú sa lámať. Táto masáž zabráni aj tvorbe lupín.

Upozornenie

Mleté mandle by sme mali kúpiť iba vtedy, keď ich veľmi súrne potrebujeme. Nie sú iba drahšie ako celé, nemožno ich ani dlho držať. Zatiaľ čo v mletých, a ešte aj nesprávne skladovaných mandliach môžu zahniezdiť plesne obsahujúce jed aflatoxín, ktorý vyvoláva rakovinové ochorenia, na celých mandliach na prvý pohľad zbadáme, či sú čerstvé.

Recept

Mandľové sucháre

Potrebujeme:
4 bielky, 10 dkg práškového cukru, balíček nelúpaných mandlí, 10 dkg hladkej múky.

MandľaPostup:
Bielka s cukrom vyšľahajte metličkou, nie mixérom, aby sa cukor rozpustil. Do vzniknutej hmoty primiešajte múku a mandle (nelúpať). Cesto už nešľahajte, len premiešajte. Nalejte do vymasteného a hrubou múkou vysypaného srnčieho chrbta a upečte na 150°C do zlatista. Po upečení aj s nádobou nechajte aspoň 12 hodín odpočívať. Potom z formy vyberte a keks nakrájajte na veľmi tenké plátky ostrým nožom. Poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie a ešte v rúre mierne vyhriatej dosušte. Mali by mať mierne zlatú farbu a chrumkať.

Predchádzajúci článok
Ďalší článok

SÚVISIACE ČLÁNKY

POSLEDNÉ ČLÁNKY