Zelenina

Ovocie a zelenina

25.11.2015 / Kategória: Zdravá výživa

Ovocie sú jedlé plody alebo semená viacročných semenných rastlín, kríkov alebo stromov. Ovocie obvykle rozdeľujeme na: ovocie mierneho pásma, tropické a subtropické ovocie. Okrem konzumácie ho môžeme použiť ako dekoráciu, k dezertom, múčnikom, či miešaným nápojom.

Zaujímavosti zo sveta ovocia a zeleniny

24.11.2015 / Kategória: Zdravá výživa

Ovocie a zelenina sú dôležitou súčasťou nášho zdravého jedálnička, nakoľko obsahujú široký výber vitamínov, minerálov, vlákniny a iných fytozlúčenín, z ktorých môžeme mať úžitok. Niektoré z nich majú vysoký obsah vitamínu C, iné sú hlavne zdrojom draslíka a železa. V tomto článku spoznáte zaujímavosti a nevšedné fakty o známom aj menej známom ovocí a zelenine.

Vplyv čerstvých štiav na zdravie

28.05.2015 / Kategória: Zdravá výživa

Na to, aby človek dokázal prežiť potrebuje 3 základné veci: vzduch, vodu a potravu. Ak nejeme, zomrieme. Ak nejeme stravu, ktorá naše telo správne vyživuje, tak zomrieme predčasne, alebo k tomu počas života trpíme aj na rôzne ochorenia.

Antibiotiká na tanieri

27.05.2015 / Kategória: Zdravá výživa

Pažítka – Jemná, zelená a chutná vňať, ktorú si spájame najmä s príchodom jari. Pažítka podporuje chuť do jedla a tvorbu tráviacich štiav. Je účinná aj proti črevným parazitom a znižuje krvný tlak. Chráni pred rakovinou pažeráka, žalúdka, hrubého čreva, prsníkov i pľúc.

Detoxikácia zeleninou a ovocím

20.05.2015 / Kategória: Detoxikácia

Na výber je niekoľko foriem a spôsobov detoxikácie, od krátkodobých po viactýždňové – podľa stupňa zanesenia organizmu toxínmi. Veľmi nápomocná je aj rýchla hladovka, či črevná sprcha. Tá je prospešná pri detoxikácii organizmu, úprave telesnej hmotnosti, únave, migréne..

Ako na čerstvé ovocné a zeleninové šťavy

08.05.2015 / Kategória: Zdravá výživa

Ovocie a zelenina patrí medzi dôležitú zložku našej stravy, pretože obsahuje celú škálu zdraviu prospešných enzýmov, vitamínov a minerálov. Jeho odporúčaná dávka sa pohybuje v rozmedzí 600-800 gramov na deň.

Za vznikom penicilínu hľadajte hubu

17.01.2015 / Kategória: Potraviny

Penicilín a ďalšie antibiotiká zachránili životy veľkému počtu ľudí na celom svete. Penicilín, prvé antibiotikum na svete, je produktom huby – paplesne (paplesne sú pododdelením húb) rodu Penicillium. Súčasná medicína sa bez antibiotík, ktoré sú produktom paplesní, nezaobíde.

MENU