Potraviny

Dochucovanie bylinkami

09.08.2015 / Kategória: Bylinky v kuchyni

Okrem toho, že nás bylinky vedia liečiť, úspešne ich používame aj pri varení, na dochucovanie jedál a na zvýraznenie ich chutí. Sú obľúbené aj ako náhrada pre tých ľudí, ktorí musia obmedziť solenie. Bylinky používame čerstvé, sušené, alebo mrazené, v závislosti od konkrétneho druhu. Pri výbere byliniek k rôznym pokrmom treba obzvlášť dbať na to, aby sa ich chute vzájomne nepomiešali a zároveň, aby neprebili samotnú vôňu jedla.

Bylinky na trávenie

02.08.2015 / Kategória: Liečba bylinkami

So zlým trávením sa nerodíme. Väčšina našich tráviacich ťažkostí vzniká dlhodobou konzumáciou nesprávneho jedla, alebo prejedaním sa. Tou dobrou správou je, že takéto ťažkosti, či už je to zápcha, hnačka, bolesti žalúdka, alebo plynatosť sú v prevažnej miere odstrániteľné. Dokonca, pri liečení takýchto problémov si často krát vieme pomôcť aj sami bez návštevy lekára.

Stravou proti rakovine

28.05.2015 / Kategória: Potraviny

Rakovina je nádorové ochorenie spôsobené nekontrolovaným rastom nádorových buniek, spojené s ničením okolitých tkanív, vytváraním metastáz a celkovým pôsobením na organizmus. Toto ochorenie je fenomén súčasnosti, s ktorým sa stretávame čoraz častejšie.

Aké potraviny pomáhajú pri sennej nádche?

22.05.2015 / Kategória: kožné ochorenia, alergie

Senná nádcha sa prejavuje hlavne v čase keď začínajú kvitnúť stromy a trávy. Keď sa vám alergény ako peľ, roztoče alebo plesne dostanú do nosa, imunitné bunky človeka trpiaceho týmto ochorením, uvoľnia histamín. Ten vyvolá v tele zápal, opuchnutie dutín a dýchacích ciest.

Potravinová intolerancia mení zdravé jedlá na nezdravé

21.05.2015 / Kategória: Potraviny

Ak ste o potravinách, ktoré denne konzumujete, skutočne presvedčení, že sú zdravé, pretože sa stravujete podľa najnovších poznatkov zdravej výživy, nemusí to vo vašom prípade platiť. Stačí, že trpíte potravinovou intoleranciou na niektorú zložku vašej stravy.

O závislosti na jedle

18.05.2015 / Kategória: Chudnutie

Existuje veľa rôznych druhov závislostí. Niekto je závislý na alkohole, niekto na káve, iný na automatoch. Mnoho ľudí ani netuší, že sú až po uši závislí na jedle. Všetkého veľa škodí a o jedle to platí dvakrát. To, čo taká závislosť na jedle obnáša, ako sa prejavuje a čo ju spôsobuje..

Toxické potraviny a zlyhaná medicína

15.05.2015 / Kategória: Potraviny

Žijeme v dobe nevedomosti. Média nás dennodenne kŕmia informáciami o tom ako máme žiť, čo máme jesť a že keď nebudeme chodiť na pravidelné preventívne prehliadky a nezaočkujeme sa, riskujeme, že dostaneme ťažké a „nevyliečiteľné“ choroby.

Začnime sa zdravo stravovať

02.05.2015 / Kategória: Zdravá výživa

Blížiaca sa jar asi v každom z nás evokuje začiatok nového života, nových začiatkov a predsavzatí. Je to čas, kedy aj naše telo potrebuje vzpruhu a novú energiu. Jednou z možností ako to docieliť je zmeniť naše stravovacie návyky a doplniť do nášho jedálnička zdravé..

Návod ako jesť nezdravé jedlá bez toho, aby vám škodili

28.02.2015 / Kategória: Zdravá výživa

Zdravou výživou sa zaoberám už roky, no napriek tomu si každý mesiac s kľudným svedomím doprajem pizzu, colu a hranolky. Viem, vyznieva to nanajvýš čudne, veď predsa o všetkých týchto troch tradičných pokrmoch z fastfood-u sa už od nepamäti všeobecne traduje, že..

Tučné dieťa – hľadajme vinníka!

18.01.2015 / Kategória: Chudnutie

Niekto z týchto detských kilogramov vyrastie bez problémov, mnohí ľudia však proti nim bojujú po celý život. Zvyčajne neúspešne! Ako nádherne a zdravo vyzerá ružové a pekne zaguľatené bábätko, a ako sa nad ním rozplývajú staré mamy!

Potraviny s vysokým obsahom soli

10.01.2015 / Kategória: Potraviny

Soľ tvorí v našej strave veľmi dôležitú zložku. Mnohí z nás však jeme príliš veľa soli. Príliš veľa soli môže zvyšovať krvný tlak, čo zvyšuje riziko zdravotných problémov, ako sú srdcové ochorenia a mŕtvica. Pár jednoduchých krokov vám pomôže znížiť príjem soli.

Tmavé pečivo nemusí byť vždy celozrnné

06.01.2015 / Kategória: Potraviny

Častokrát opakovaná rada, keď sa hovorí o zdravom stravovaní, je vymeniť biele pečivo za tmavé. Ak tak už robíte, vaše telo to určite ocení. Lenže zmena nie je úplne jednoduchá. Medzi tmavým pečivom totiž existujú rozdiely. Viete, ako správne vyberať?

Bežne konzumované jedlá škodlivejšie ako fastfood?

02.01.2015 / Kategória: Zdravá výživa

Neviem ako je to u vás, no na mojom facebooku sa počas týždňa objavujú so železnou pravidelnosťou odkazy aj na články z oblasti zdravej výživy. Vždy sa nájde niekto z mojich známych, kto dá zdieľať nejakú správu o tom, čo je zdravé a čo nie, ktorej potravine by..

Ako sa najesť a neotráviť

01.01.2015 / Kategória: Zdravá výživa

„Ak ste odišli od stola najedený, otrávili ste sa. Ak ste odišli hladný, najedli ste sa“. S týmto citátom som sa stretol v knihe Michaela Tombaka venovanej zdravej výžive a dlhovekosti. Nech zneje tento citát akokoľvek, faktom je, že je založený na pravde.

MENU