Ovocie

Ako dopadla anketa o najobľúbenejšie ovocie Slovákov

Viete, ktoré je najobľúbenejšie ovocie Slovákov? My to už vieme. V rámci nášho portálu Nazdravie.sk sme nedávno zisťovali, ktoré ovocie majú doma na svojich stoloch Slováci. Z vyše tisíc odpovedí sme zostavili rebríček vášho najobľúbenejšieho ovocia. Do prvej desiatky patrí aj slovenská klasika – ktorou sú jablká, neprekvapí však banán či ľubozvučná čučoriedka.

Ovocie a zelenina

Ovocie sú jedlé plody alebo semená viacročných semenných rastlín, kríkov alebo stromov. Ovocie obvykle rozdeľujeme na: ovocie mierneho pásma, tropické a subtropické ovocie. Okrem konzumácie ho môžeme použiť ako dekoráciu, k dezertom, múčnikom, či miešaným nápojom.

Zaujímavosti zo sveta ovocia a zeleniny

Ovocie a zelenina sú dôležitou súčasťou nášho zdravého jedálnička, nakoľko obsahujú široký výber vitamínov, minerálov, vlákniny a iných fytozlúčenín, z ktorých môžeme mať úžitok. Niektoré z nich majú vysoký obsah vitamínu C, iné sú hlavne zdrojom draslíka a železa. V tomto článku spoznáte zaujímavosti a nevšedné fakty o známom aj menej známom ovocí a zelenine.

Vplyv čerstvých štiav na zdravie

Na to, aby človek dokázal prežiť potrebuje 3 základné veci: vzduch, vodu a potravu. Ak nejeme, zomrieme. Ak nejeme stravu, ktorá naše telo správne vyživuje, tak zomrieme predčasne, alebo k tomu počas života trpíme aj na rôzne ochorenia.

Detoxikácia zeleninou a ovocím

Na výber je niekoľko foriem a spôsobov detoxikácie, od krátkodobých po viactýždňové – podľa stupňa zanesenia organizmu toxínmi. Veľmi nápomocná je aj rýchla hladovka, či črevná sprcha. Tá je prospešná pri detoxikácii organizmu, úprave telesnej hmotnosti, únave, migréne..

Ako na čerstvé ovocné a zeleninové šťavy

Ovocie a zelenina patrí medzi dôležitú zložku našej stravy, pretože obsahuje celú škálu zdraviu prospešných enzýmov, vitamínov a minerálov. Jeho odporúčaná dávka sa pohybuje v rozmedzí 600-800 gramov na deň.

Acai – zázrak z amazónie

Acai rastie hlavne v záplavových oblastiach, ktoré sa považujú za jej pôvodný domov. Svojou špecifickou vôňou a chuťou pripomínajúcou čokoládu a lesné plody, má navyše veľmi vysoké nutričné hodnoty. Tieto fakty neunikli očiam vedcov.

Za vznikom penicilínu hľadajte hubu

Penicilín a ďalšie antibiotiká zachránili životy veľkému počtu ľudí na celom svete. Penicilín, prvé antibiotikum na svete, je produktom huby – paplesne (paplesne sú pododdelením húb) rodu Penicillium. Súčasná medicína sa bez antibiotík, ktoré sú produktom paplesní, nezaobíde.