Mrkva

4 dôvody prečo zaradiť mrkvu na váš jedálny lístok

Mrkvu pokladáme za jednu z najzdravších a najobľúbenejších druhov zeleniny vôbec. Jej výhodou je, že je v obchodoch dostupná celoročne, má priaznivú cenu a je vhodná ozaj pre každého, deti, dospelých, tehotné i kojace ženy, a je výborná aj pre seniorov. Obsahuje karotenoidy, betakarotén, provitamín vitamínu A, kyselinu listovú, vitamíny B, C, D, K a minerály železo, horčík, sodík, draslík, zinok a vlákninu. Mimochodom, pokiaľ ide o množstvo karotenoidov, zaberá mrkva najvyššiu priečku. Viete, aké sú jej hlavné zdravotné benefity?

Bylinky na peknú pleť

Aj vy si kupujete drahé a zaručene osvedčené kozmetické výrobky na krásnu pleť? A čo takto namiešať si vlastné liečivé elixíry z našej prírody, ktoré ani navyše nemusia byť také drahé.. Veď už aj naše babičky vedeli, že takmer všetko, čo je možné zjesť, môžeme použiť aj na oživenie našej pleti.

Stravou proti rakovine

Rakovina je nádorové ochorenie spôsobené nekontrolovaným rastom nádorových buniek, spojené s ničením okolitých tkanív, vytváraním metastáz a celkovým pôsobením na organizmus. Toto ochorenie je fenomén súčasnosti, s ktorým sa stretávame čoraz častejšie.

Najlepšie čerstvé šťavy

Ananásová šťava: spaľovač tukov. Šťavnatá aromatická konzistencia plná enzýmov. Najvýznamnejší z nich je enzým bromelín, ktorý pomáha telu tráviť bielkoviny, urýchľuje spaľovanie tukov a zabraňuje tvorbe nového tuku.

Šalát Coleslaw – RAW

Najprv si nastrúhame kapustu na tenké malé pásiky, ktorú osolíme a dôkladne premiešame, aby kapusta pustila šťavu. Zvyšnú zeleninu umyjeme a nastrúhame – mrkvu nastrúhame nahrubo, zeler najemno a cibuľu nakrájame nadrobno, pridáme ku nastrúhanej odležanej kapuste.

Detoxikácia zeleninou a ovocím

Na výber je niekoľko foriem a spôsobov detoxikácie, od krátkodobých po viactýždňové – podľa stupňa zanesenia organizmu toxínmi. Veľmi nápomocná je aj rýchla hladovka, či črevná sprcha. Tá je prospešná pri detoxikácii organizmu, úprave telesnej hmotnosti, únave, migréne..

Mrkva

Mrkva obyčajná je dvojročná kultúrna rastlina, väčšinou má červený koreň, viackrát perovito zložený, silne strihanými listami a príjemnou vôňou. V druhom roku rastlina vyháňa hranatú, rozkonárenú stonku, ktorá je striedavo obrastená strihanými listami a ukončená zloženým okolíkom bielych kvetov.