Káva

Nápoj náš každodenný: Káva by nemala chýbať ani na vašom stole

Patríte k tým, ktorí šálku hnedého pariaceho sa nápoja nikdy neodmietnu a vychutnávate si z neho každý jeden dúšok? Tak určite súhlasíte s tým, že nie je káva ako káva. Kvalitný nápoj totiž chutí akosi lepšie. Viete ale, čo všetko sa skrýva za jeho prípravou a aký význam má pre náš organizmus?

Káva a kávovník

Pôvod kávovníka je v tropickej Afrike. Existuje vyše 60 odrôd tohto stromu, ale medzi ten najznámejší a pre výrobu kávy najdôležitejší a najkvalitnejší je Kávovník arabský. Okrem neho má svoj význam aj Kávovník robusta. Kávovník arabský – Coffea arabica L. je rastlina z čeľade marenovité. Pochádza z horských oblastí Etiópie a dorastá do výšky 5 – 6 metrov, kultivary 2-3 metrov.

Zápcha

Ak sa Vám nedarí uľaviť si, keď to potrebujete, je pravdepodobné, že iba nejete dostatok vlákniny a nepijete dosť tekutín. Zápchou začnete trpieť až vtedy keď sa frekvencia Vášho vyprázdňovania zníži na menej ako 3x do týždňa.

Astma

Astma je chronické respiračné ochorenie vyvolané silným zápalom bronchiol – trubíc v pľúcach, ktoré transportujú kyslík do krvného obehu a odoberajú z neho oxid uhličitý.

Ajurvédske čaje a káva

Na prípravu ajurvédskych čajov sa používajú väčšinou harmonické zmesi viacerých bylín, korenín a plodov, blahodarne pôsobiacich a overených tisícročiami. Pitné kúry sú dôležitou súčasťou celkového liečebného procesu Ajurvédy.