Enzým

Bromelín

Bromelín je proteolitický enzým, ktorý napomáha štiepeniu bielkovín. Svojimi účinkami sa podobá ľudským enzýmom a aktívne pomáha aj vtedy, ak sa v tráviacom trakte nachádza nepriaznivé kyselinové prostredie. Pomáha nielen pri tráviacich ťažkostiach, akými je pálenie záhy, plynatosť, zápcha, hnačky, vracanie, ale pôsobí aj proti zrážaniu krvi. Z tohto dôvodu je dôležitý pri prevencii a liečbe trombózy a tromboflebitidy.

Celuláza

Celuláza je enzým, ktorý je charakteristický tým, že štiepi rastlinné vlákna na menšie celky, ktoré obsahujú D-glukózu. Podporuje liečbu tráviacich problémov, ako aj napr. syndróm nesprávneho vstrebávania. Ide o veľmi dôležitý enzým, ktorý je potrebné organizmu dodávať v potrave, pretože sa v tele nevytvára.

Trypsín

Enzým trypsín je jedným z enzýmov tráviaceho systému, ktorý je zodpovedný za vstrebávanie a štiepenie bielkovín z tenkého čreva. Trypsín sa vylučuje z pankreasu ako neúčinný trypsinogén, ktorý je až v čreve aktivovaný enterokinázou črevnej šťavy. Štiepi obzvlášť tie bielkoviny, ktoré sú natrávené žaludočným pepsínom, na polypeptidy a dipeptidy.

Pepsín

Pepsín je proteolytický enzým produkovaný bunkami žalúdočnej sliznice, ktorý štiepi bielkoviny vo vnútri peptidového reťazca na jednoduchšie, vo vode rozpustné peptidy. Katalyzuje hydrolýzu väzby medzi aminoskupinou tyrozínu alebo fenylalanínu a kyselinou asparágovou alebo glutamovou. Zráža mlieko, ktoré sa ako zrazenina v žalúdku dlhšie udrží a čiastočne sa trávi.

Papaín

Papaín je enzýmom, ktorý bol izolovaný z tropickej rastliny zvanej papája pestovanej najmä v rovníkových oblastiach, predovšetkým v Strednej Amerike, v Mexiku, v Afrike a Ázii. Zaraďujeme ho medzi proteolitické enzýmy, pretože štiepi bielkoviny na oligopeptidy a aminokyseliny.

Lipáza

Lipáza je lipolytickým enzýmom produkovaným v pankrease patriacim do skupiny hydroláz, pretože rozkladá tuky na glycerol a mastné kyseliny. Lipáza má na starosti riadenie množstva syntetizovaného tuku, zabezpečuje redukciu tukových zásob a preto dokáže byť nápomocná pri ich spaľovaní.

Laktáza

Laktáza je enzým nachádzajúci sa v tenkom čreve, ktorý štiepi mliečny cukor – laktózu na jednoduché cukry: galaktózu a glukózu. Jeho aktivita sa objavuje od 8. týždňa vnútromaternicového života u vyvíjajúceho sa plodu a postupne narastá až do obdobia pôrodu. Najvyššiu aktivitu dosahuje po narodení a vekom sa jej aktivita postupne vytráca.