Cukor

Cukrovka 2.typu

Cukrovka je ochorenie, pri ktorom je v krvi vysoká hladina glukózy. Rozlišujú sa dva hlavné typy cukrovky, na základe spôsobu, akým vysoká hladina glukózy v krvi vznikne. Pri cukrovke 1.typu pankreas nedokáže vyprodukovať látku – inzulín, ktorý zabezpečuje prenos glukózy – energie z krvi do buniek. Pri cukrovke 2.typu je mechanizmus vzniku odlišný.

Cukrovka 1.typu

Tak ako nenaštartujete svoje auto s prázdnou nádržou, tak nenaštartujete ani svoje telo bez glukózy. Glukóza je druh krvného cukru, ktorý telo využíva ako zdroj energie a cukrovka je ochorenie, ktoré ovplyvňuje využitie glukózy našim telom. Ak je všetko v poriadku, najeme sa, cukor z potravy sa nám postupne dostane do krvi, v krvi sa nachádzajúca látka – hormón inzulín pomôže glukóze prejsť do jednotlivých buniek nášho tela a energia potrebná na všetky pochody je tým pádom na mieste.

Pankreas – podžalúdková žľaza

Pankreas, alebo podžalúdková žľaza je laločný orgán nachádzajúci sa v brušnej dutine. Hoci názov hovorí, že by sme ho mali hľadať pod žalúdkom, je umiestnený za ním. Keď sa povie srdce alebo pľúca, u väčšiny ľudí sa vybaví aspoň nejaká predstava o ich funkcii. Ale čo si predstavíte, keď sa povie pankreas?

Náhrady cukru, alebo zdravé sladenie

V prípade ak hľadáte alternatívu cukru, k dispozícii máte viac možností. Od sladenia medom, či javorovým sirupom, po využitie bylinky Stévii sladkej – cukrovej. Tá je vraj dokonca tristokrát sladšia než repný cukor!

Z čoho sa vyrába cukor?

Cukor je prírodné sladidlo, sladká požívatina. Z chemického hľadiska je to takmer čistá sacharóza (minimálne 99,8 %), teda disacharid zložený z jednej molekuly glukózy a jednej molekuly fruktózy. Cukor sa vyrába z dvoch hlavných svetových plodín: z cukrovej trstiny a cukrovej repy.

Stévia sladká – alternatíva k cukru

Stévia sladká alebo ľudovo nazývaná sladká tráva je považovaná za prírodné nekalorické sladidlo. Obsahuje steviozid – látku 300-krát sladšiu ako cukor, vitamíny A, C a z minerálnych látok vápnik, horčík, sodík, zinok a kálium.

Bežne konzumované jedlá škodlivejšie ako fastfood?

Neviem ako je to u vás, no na mojom facebooku sa počas týždňa objavujú so železnou pravidelnosťou odkazy aj na články z oblasti zdravej výživy. Vždy sa nájde niekto z mojich známych, kto dá zdieľať nejakú správu o tom, čo je zdravé a čo nie, ktorej potravine by..