čaj

Najznámejšie čaje

Perlou medzi čajmi je biely čaj. Je jedinečný spôsobom zbierania, spracovania, prípravou, ale aj chuťou a účinkami. Biely čaj je najjemnejší, pretože sa z čajovníka zbierajú ešte nerozvinuté biele pupence. Tie sa nerolujú, hneď sa nechajú zvädnúť a po dlhšej dobe zvädnutia sa ich pretriasaním dosiahne slabá fermentácia, ktorá sa urýchlene pozastaví parením alebo sušením bez prudkého zahrievania.

Zelený čaj

Zelený čaj je považovaný za nápoj bohov, čaj mladosti, ale aj čaj večného života. Pitie takéhoto čaju je pôžitkom a radosťou zároveň. Archeologické nálezy ukazujú, že čaj sa pije už takmer 5 000 rokov, a že India a Čína boli prvé dve krajiny, kde sa začal čaj pestovať.

Čaj a čajovník

Pod slovom „čaj“ (thé) rozumieme zmes drog (droga – rastlinný materiál), alebo jednej drogy, vylúhovaných vo vode a určený predovšetkým na pitie ( vnútorné použitie). Používa sa na liečenie, alebo iba ako požívatina. Okrem pitia majú čajové nálevy aj vonkajšie použitie, slúžia na oplachovanie, umývanie, alebo ako obklady, či do kúpeľa. Čaj môže mať dnes stovky rozličných chutí a vôní. Je to druhý najrozšírenejší nápoj na Zemi – hneď po vode.

Bylinky pre seniorov

Ľudia od nepamäti hľadajú zdroj večnej mladosti, či nesmrteľnosti, hľadajú prostriedky na predĺženie života, zachovania síl a sviežosti do vysokého veku. A aj keď zákony prírody nezmeníme, existujú určité prípravky, ktoré nesporne vedia pomôcť posilniť naše zdravie a spomaliť starnutie tela i mysle. Nech vám v tom pomôžu nasledovné bylinkové recepty.

Ajurvédske čaje a káva

Na prípravu ajurvédskych čajov sa používajú väčšinou harmonické zmesi viacerých bylín, korenín a plodov, blahodarne pôsobiacich a overených tisícročiami. Pitné kúry sú dôležitou súčasťou celkového liečebného procesu Ajurvédy.