Zeleninové placky 3x inak. Zamlsajte si.

Kto by nemal rád vysmážané zemiakové placky? Skúsme sa ale zamyslieť nad ich prípravou. Odhliadnuc od toho, že sú zemiaky plné škrobu, s pridaním múky a vykúpaním v oleji sa po vysmažení stávajú kalorickou bombou.

Existuje alternatíva k tradičným plackám, a to sú placky zo zeleniny. Vyskúšali ste niekedy placky z cvikly, batátov či cukety? Sú nie len zdravé, ale aj nízkotučné a plné výživných látok, ktoré nášmu organizmu prospievajú.

Cviklové placky

Cvikla je bojovník proti ochoreniam. Je bohatá na vitamíny a makroživiny. Jej krásna rubínovo červená farba napovedá o tom, že je plná antioxidantov. Pripravte si jednoduché cviklové placky a doprajte si bohatú dávku vitamínov v chutnej forme.

Suroviny na 2 porcie:

350g cvikla
1 menšia cibuľa
2 strúčiky cesnaku
1 vajce
3 PL hladká špaldová múka
soľ
čierne korenie
majorán

Postup:

Cviklu vložíme na 10 minút do vriacej vody, aby sa lepšie šúpala. Keď cvikla vychladne ošúpeme ju, pri šúpaní použite rukavice alebo mikroténové vrecko. Cviklu nastrúhame na hrubom strúhadle, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, prelisovaný cesnak, vajce a špaldovú múku. Dochutíme soľou, čiernym korením, majoránom a všetko spolu dobre premiešame. Na plech položíme papier na pečenie potrieme ho olejom a polievkovou lyžicou robíme zo zmesi placky. Takto pripravené placky vložíme do vyhriatej rúry na 200 stupňov a pečieme z každej strany cca 25 minút.

Batátové placky

Batáty alebo sladké zemiaky. U nás ešte pomerne neznáma zelenina. Batáty sú bohaté nielen na živiny, ale sú obľúbené aj pri chudnutí. Pokiaľ si ich pripravíte v rúre, nemusíte sa báť vysokej kalorickej hodnoty. A pokiaľ ste na redukčnej diéte, tento recept vám neuškodí.

Suroviny na 2 porcie:

500kg sladkých zemiakov (batáty)
50g syra
1 vajce
2 strúčiky cesnaku
3 PL jemných ovsených vločiek
soľ
majorán
olej
papier na pečenie

Postup:

Batáty ošúpeme a nastrúhame na jemno. Pridáme syr, vajce, prelisovaný cesnak, ovsené vločky a dochutíme soľou a majoránom. Všetko spolu dobre zmiešame.

Plech vystelieme papierom na pečenie, ktorý pokvapkáme olejom. Zo zmesi robíme na plech lyžicou placky. Rúru vyhrejeme na 200 stupňov a vložíme do nej placky, ktoré pečieme 20 minút. Keď sú placky upečené vyberieme ich z rúry a necháme 10 minút vychladnúť. Potom ich opatrne odlepíme od papiera a podávame.

Pozor! Placky nepečte na panvici, pretože sa rozpadávajú.

Cuketové placky

Zelenina, ktorá je  v našich zemepisných šírkach najrozšírenejšia a aj najobľúbenejšia. Je upraviteľná na milión spôsobov a plná vitamínov. Cuketové placky už pozná každý,  tu je jeden spôsob ako si ich pripraviť zdravo a chutne.

Suroviny:

2ks cuketa
1 vajce
80g špaldová hladká múka
100g gramov syr eidam do 30% tuku v sušine
2 strúčiky cesnaku
soľ
cibuľa
olej

Postup:

Cuketu nastrúhame na hrubom strúhadle. Pridáme vajce, múku, nastrúhaný syr, cesnak a dochutíme soľou a čiernym korením. Z takto pripravenej zmesi robíme polievkovou lyžicou placky, ktoré ukladáme na plech, ktorý sme vystlali papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre na 200 stupňov do zlatista asi 30 minút.

Na záver malá rada

Pokiaľ chcete, aby boli vaše placky zdravšie, nikdy ich nesmažte na panvici. Uspokojte sa radšej s alternatívou keď placky upečiete v rúre. Možno nebudú také chrumkavé, ale budú zdravšie a nízko kalorickejšie. Nebojte sa experimentovať a vaša snaha bude odmenená úžasnou chuťou nového a zdravšieho jedla.

Autor článku: Júlia Rašlová

Ak sa vám článok páčil, kliknite na