Žalúdok – potravinová skrinka nášho tela

29.11.2015 / Kategória: tráviaci systém, črevá

Je to prvý orgán tráviaceho traktu, ktorý sa nachádza v brušnej dutine. Aj keď jeho tvar je závislý od množstva jedla, ktoré sme požili a zároveň od našej aktuálnej polohy, u priemerného človeka dosahuje veľkosť žalúdka dvoch spojených pästí. Je to vakovitý orgán. Za normálnych okolností sa nachádza v hornej ľavej časti brucha – v ľavom podrebrí. Spája pažerák s prvou časťou tenkého čreva – s dvanástnikom.

Funkcie žalúdka

Jeho vnútornú stenu tvorí zriasená sliznica s riasinkami a žliazkami, ktorá je pokrytá hlienom. Žalúdok nám slúži ako „kontajner“, do ktorého sa ukladá všetko prijaté jedlo. Zároveň je to „čakáreň“, ktorá umožňuje človeku prijať jedlo niekoľkokrát za deň, hoci v skutočnosti také kvantum nemôže byť naraz strávené. Rozžutá potrava prichádza z pažeráka do žalúdka a premiešaná spolu so slinami sa tu pripravuje na trávenie pôsobením žalúdkovej šťavy. Denne sa tejto šťavy vytvorí jeden až dva litre a vďaka látkam, ktoré obsahuje mení prijatú potravu na kašu. Žalúdočná šťava je silno kyslá bezfarebná tekutina, obsahujúca kyselinu chlorovodíkovú a enzýmy.

Trávenie sa začína asi 20 minút od prehltnutia potravy. Okrem šťavy je trávenie zabezpečované svalovinou, ktorá sa pravidelne sťahuje. Ak sme pri prehĺtaní jedla dostali do žalúdka aj vzduch, prebehne aj odgrgnutie – kedy sa vzduch zo žalúdka odstráni. Ako dlho jedlo v žalúdku pobudne, závisí od jeho zloženia a funkcie svalov nášho žalúdka. Vo všeobecnosti najmenej času na ďalší posun tráviacim traktom potrebujú sacharidy. O niečo dlhšie tu zostávajú bielkoviny a najviac času si vyžadujú tuky. To je dôvod prečo nás tuky zasýtia na dlhšiu dobu. Priemerný pobyt jedla v tejto časti tráviaceho traktu je 2-5 hodín.

Za zmienku stoja určité výnimky, ktoré sa do krvi vstrebú už v žalúdku – medzi ne patrí napríklad alkohol. Skutočné trávenie a vstrebávanie potrebných látok prebieha v nižších častiach nášho tráviaceho traktu – kedy sa trávenina – „chýmus“ zo žalúdka posunie do dvanástnika.

Choroby žalúdka

Žalúdok je veľmi citlivý orgán, ktorý okamžite upozorní aj na najmenšie anomálie. Veď žalúdok pracuje už vtedy, keď si predstaví chutné jedlo, alebo „zacíti“ aromatickú vôňu pripravovaného jedla – už vtedy sa vraví, že sa nám „slinky zbiehajú“, teda telo dáva signál pre tvorbu slín, ale aj žalúdočných štiav. Druhým prípadom sú pocity hnevu, zlosti, či stresu, ktoré spustia tvorbu týchto štiav – a vtedy cítime ako nás „rozbolel žalúdok“ alebo, ako sa nám „žalúdok scvrkol od strachu“.

ZeleninaŽalúdočné problémy postihnú počas života väčšinu ľudí. Pri väčšine postačí len zmena životosprávy: kedy sa vyhýbame ťažkým mastným jedlám, vyprážaným jedlám, tuku, cukru, alkoholu, a naopak: venujeme dostatok času rozžutiu potravy, neprejedáme sa, nefajčíme a snažíme sa žiť v súlade s našim okolím, v harmónii a pokoji.

Najčastejším príznakom ochorenia žalúdka a tráviacej sústavy je bolesť brucha – s rôznou intenzitou a trvaním, vracanie, alebo nutkanie na vracanie, zápcha, alebo hnačka, kolika – kolikové bolesti, keď sa neuvoľňujú črevné plyny. Dlhotrvajúce žalúdočné problémy však netreba podceňovať, záchvaty žalúdka, či jeho silné bolesti bez zjavnej príčiny treba čo najskôr konzultovať s lekárom.

Gastritídou trpí každý druhý človek po päťdesiatke. Jedná sa o zápalovú zmenu žalúdočnej sliznice, ktorá je často spojená s poškodením tkaniva. Môže sa vyskytovať akútne i chronicky. Akútna gastritída je následok ťažkého ochorenia, alebo zranenia, pri popáleninách, pri zlyhaní obličiek, sepse, ale vďaka liekom, alkoholu. Pri chronickom zápale je väčšinou prítomný Helicobacter pylori. Gastritída sa prejavuje bolesťami – pálením počas jedla, alebo po ňom, refluxom, zapáchajúcim dychom, nevoľnosťou, nechutenstvom, vypľúvaním krvi, chudnutím.

Za normálnych okolností je v žalúdku rovnováha medzi silne kyslou žalúdočnou šťavou a ochrannými faktormi, na jeho sliznici sa nachádza ochranná vrstva hlienu, ktorá funguje ako bariéra. Ak dôjde k narušeniu tejto rovnováhy, tráviace šťavy môžu nerušene pôsobiť na žalúdočnú stenu. Po určitej dobe to však so sebou prinesie aj bolesti. Vtedy je to práve jedlo, ktoré pôsobí na stenu ako balzam a tíši tak bolesť. Bohužiaľ len dočasne, pretože bolesti sa po posune potravy do tenkého čreva opäť vracajú. To znamená vtedy, keď je žalúdok prázdny. Aby toho nebolo málo, okrem silnej bolesti sa pridružia aj ďalšie príznaky:

  • strata hmotnosti, nechutenstvo
  • vracanie resp. napínanie na vracanie
  • tmavá až čierna mazľavá stolica

Dôvodom tejto charakteristickej po jedle utíchajúcej bolesti môže byť to, že sa v stene žalúdka vytvorila dutina. V takom prípade hovoríme o žalúdočnom vrede. Ochorenie postihuje vo väčšej miere mužov ako ženy. Dôvodov prečo si žalúdok spôsobí takúto traumu je niekoľko. Mnoho rokov prevládal názor, že hlavnou príčinou vzniku vredov je stres a zlá životospráva, nadmerné užívanie alkoholu, fajčenie – nikotín znižuje prekrvenie sliznice. Hoci sú to stále faktory, ktoré sa podieľajú na vzniku vredov, v súčasnosti sa príčina ich vzniku vysvetľuje inak.

Za hlavné príčiny vzniku vredov sú:

  • infekcia Helicobacter pylori – je to baktéria, ktorá žije v žalúdku mnohých ľudí, ale vredy spôsobí len u malej časti z nich, tým že zapáli jeho sliznicu
  • dlhodobé užívanie protizápalových liekov – ako je aspirín

Liečenie žalúdočných vredov

Liečba je individuálna, často dlhodobá až celoživotná. Niekedy stačia len úpravy životosprávy, ale vážnejšie prípady si vyžadujú podávanie liekov, alebo operáciu. Ak sa potvrdí prítomnosť baktérie Helicobacter pylori, nasadzujú sa antibiotiká. Neliečené vredy sú nebezpečné, kvôli riziku ich prasknutia a tým aj prederaveniu žalúdka. V takom prípade môže byť pacient priamo ohrozený na živote – keďže môže dôjsť ku vykrvácaniu do dutiny brušnej! Pri pokračujúcom alebo život ohrozujúcom krvácaní sa chirurgicky odstraňuje časť žalúdka alebo celý žalúdok. Neliečený vred žalúdka sa môže najmä u starších ľud zvrtnúť na rakovinu žalúdka.

Náhle, silné bolesti brucha, vracanie, krv v stolici, alebo v zvratkoch, či pálčivú bolesť nikdy nepodceňujte, naopak, vyhľadajte okamžite lekára!

Preventívne opatrenia proti žalúdočným vredom

  • zdravá racionálna strava, veľa čerstvého ovocia a zeleniny, jedzte špenát, cviklu, reďkovky a pite veľa zeleninovej šťavy – veľmi chutná je mrkvová šťava
  • z byliniek sa odporúča piť sladovku – sladké drievko, kúra je veľmi príjemná, vďaka prirodzene sladkej chuti bylinky. Sladovka pomôže pri pálení záhy, na ochranu žalúdka a tiež pôsobí proti chorobným mikroorganizmom. Odporúča sa piť čaj 3 x denne počas 4 týždňov.
  • z ďalších čajov sú vhodné šalviový a harmančekový čaj
  • proti gastritíde preventívne užívajte ľubovníkový olej ráno a večer
  • 3 x denne sa odporúča aj šťava z aloe vera, zriedená v pohári vody
  • na raňajky si doprajte misku ovsenej kaše s ovocím – zabezpečí vám dostatok vlákniny každý deň
  • vylúčte, alebo obmedzte alkohol, ktorý je dráždičom žalúdočnej sliznice
  • vyvarujte sa silnej káve, čaju, a nápojov s bublinkami
  • nefajčite – fajčenie zvyšuje riziko vredov až 7-násobne
  • na bolesti žalúdka pomôžu aj relaxačné cvičenia – joga, tajči, progresívna svalová relaxácia, meditácia

Ďalšie ochorenia

Okrem žalúdočných vredov existujú aj vredy dvanástnika. Bolesti pri vredoch dvanástnika nie sú tak späté s jedením a ani nie sú také výrazné, ako u vredov žalúdka, aj keď ich príčiny sú rovnaké – vznikajú pri narušení ochranného hlienu vystielajúceho daný orgán, pričom sa na jeho stene objaví dutina.

Žalúdková dyspepsia – názov tohto ochorenia je odvodené od gréckych slov dys a pepteín, čo znamená zlé trávenie. Zjednodušene sú to poruchy trávenia. Prejavujú sa pálčivou bolesťou v strede hrudníka, pálením záhy, nevoľnosťou, plnosťou, nafukovaním, grganím, bielym povlakom na jazyku, zapáchajúcim dychom. Pálenie záhyKyselina zo žalúdka sa dvíha až do pažeráka. Jej príznaky pomáhajú zmierniť zdravá životospráva a nedráždivá strava s obmedzením tukov. Rýchlu úľavu vám prinesie šálka horúcej vody s jablčným octom, alebo citrónom.

Žalúdočno-pažerákový reflux – je to nepríjemný pocit pálenia, pri ktorom sa strava dostáva späť do pažeráka, pri niektorých pohyboch, napríklad pri predklone, alebo polohe ležmo. Spôsobuje ho aj kašľanie. Reflux mávajú aj tehotné ženy a starší ľudia. Tehotné ženy preto, lebo tehotenstvo spôsobuje ochabnutie žalúdka, a starší ľudia najmä diabetici, preto, lebo majú znížený tonus zvieračov žalúdka.

TIPY na zdravý žalúdok:

  • Ak ste to prehnali s jedlom, najlepším liekom je 12hodinový pôst. V čase pôstu si ale doprajte dostatok čistej vody, prípade bylinkového čaju. Vyvarujte sa aj kávy, či alkoholu.
  • Aj pri bolestiach žalúdka platí heslo: radšej jesť v menších dávkach a častejšie ako menej a veľa. Problémy môže spôsobiť aj príliš studené, alebo príliš horúce jedlo!
  • Správne stravovacie návyky si osvojte aj v súvislosti s tým, ako jete a koľko času jedlu venujete. Dôležité je pri jedení sedieť v kľude a dobre rozžuť potravu.

Zaujímavé fakty na záver:

  • človek môže žiť aj bez žalúdka, ak musel byť odstránený následkom niektorej z jeho chorôb
  • vďaka svojej elasticite môže priemerne udržať až 4 litre potravy
  • sila žalúdočnej kyseliny je taká veľká, že po odobratí a následnom vyliatí napr. na dlaň v nej dokáže urobiť dieru
Ak sa vám článok páčil, kliknite na

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

MENU