Výživa žien v tehotenstve

21.11.2015 / Kategória: Tehotenstvo

Obdobie tehotenstva je pre každú ženu v jej živote najkrajším obdobím. Aby tehotenstvo prebiehalo tak ako má a bol zabezpečený optimálny vývoj dieťaťa je potrebné zabezpečiť organizmu nastávajúcej mamičky dostatok živín. Deficit živín môže viesť k tehotenským komplikáciám. Týmto chybám je však možné vyhnúť sa správnym zostavením jedálnička.

Na čo treba myslieť pri zostavovaní jedálnička počas tehotenstva

Strava tehotných žien by mala obsahovať dostatok stavebných, energetických a ochranných látok. Musí poskytnúť všetky nevyhnutné látky pre zväčšenie orgánov mamičky (prsných žliaz, maternice, objemu krvi) a zdravý vývoj plodu.

Správna výživa zaistí potrebné zásoby železa a rezervného tuku pre dieťa na obdobie prvých mesiacov po narodení a dostatok vápnika a podkožného tuku (3-4 kg) pre matku potrebnú pre prípravu na dojčenie.

Bielkoviny, tuky, sacharidy

Bielkoviny sú dôležitou stavebnou látkou pre všetky bunky a tkanivá plodu a tiež pre rast tkanív u matky. Od druhého trimestra je vhodné zvýšiť príjem bielkovín o 10%. Bielkoviny nájdeme v kvalitnom mäse z voľného chovu, mliečnych výrobkoch, strukovinách, obilninách, orechoch a vajciach. Najvhodnejšia je kombinácia striedania živočíšnych a rastlinných bielkovín.

Príjem tukov počas tehotenstva nie je potrebné zvyšovať a mal by byť v rozmedzí 30-35% denného príjmu. Vhodná forma prijímania zdravých tukov je konzumácia prirodzených potravín ako orechy, ryby, alebo za studena lisované oleje. Pár kvapkami oleja na zeleninový šalát podporíme vstrebávanie vitamínov rozpustných v tukoch D,E,K,A.

Do stravy tehotnej mamičky pre úplnosť správneho stravovania zaraďujeme komplexné sacharidy. Sú to hlavne celozrnné produkty, strukoviny, zelenina, zemiaky, obilniny. Príjem cukrov by mal byť zvýšený maximálne o 10 % čo je o cca 50-60 g denne. Potraviny a nápoje s vysokým obsahom cukrov je najlepšie nekonzumovať.

Už od počatia respektíve od ranného štádia tehotenstva je v dôsledku zvýšeného metabolizmu zvýšená potreba minerálov a vitamínov. Preto je nevyhnutné v strave konzumovať ich dostatočné množstvo. Pokiaľ nie je možné zabezpečiť prísun všetkých mikroživín stravou je vhodné po konzultácii so svojim lekárom o doplnenie vitamínov a minerálov v inej primeranej forme.

Zvýšte príjem kyseliny listovej

Počas prvých mesiacov tehotenstva, alebo ešte lepšie pred otehotnením sa odporúča zvýšiť príjem kyseliny listovej – vitamín B, ktorá zabraňuje nervovému poškodeniu plodu, poruchám neurálnej trubice, rázštepom. Kyselinu listovú obsahuje listová zelenina, brokolica, ružičkový kel, špargľa, strukoviny, citrusy a orechy ktoré sú jej najlepším zdrojom.

Železo zabraňuje chudokrvnosti

ŠpenátPočas tehotenstva má organizmus mamičky zvýšenú potrebu železa. Dieťatko si z matkiných zásob vytvára zásoby železa do prvých mesiacov života. Preto je potrebné zvýšiť jeho príjem. Železo sa najlepšie vstrebáva ráno do dvoch hodín po prebudení za pomoci vitamínu C. Jeho zdrojom sú strukoviny, špenát, hlávkový šalát, cvikla, avokádo, pistácie, hrozno, melasa. Bohužiaľ spotrebu železa potrebnú pre obdobie tehotenstva nie je možné pokryť z bežných zdrojov.

Nezabudnite na vápnik

Spotreba vápnika v dobe očakávania dieťatka je tak ako u iných živín zvýšená. Je to hlavne preto, že vápnik je nevyhnutný pre rast kostry dieťaťa. Jeho potreba sa zo zvyšujúcim obdobím tehotenstva rastie a organizmus ho čerpá najmä zo zásob v kostiach. Preto je veľmi dôležité zaradiť do stravy potraviny, ktoré sú bohaté na obsah vápnika. Vápnik sa do organizmu najlepšie vstrebáva za pomoci vitamínu D. Vhodným zdrojom vápnika sú napríklad kvalitné mliečne výrobky, zelenina, ovocie, strukoviny, semienka, orechy. Semená ako je mak, alebo chia semienka obsahujú niekoľko násobne viac vápnika ako mlieko.

Autor článku: Júlia Rašlová

Ak sa vám článok páčil, kliknite na

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

MENU