Vitamín K

iné názvy: fylochinón, naphthoquinone, menadione, phytomenadione, protikrvácavý faktor

z histórie: Dánski vedci v roku 1930 zistili, že na malých kurčatách kŕmených potravou bez tuku sa prejavili krvácavé stavy. Tento problém riešili použitím látky nachádzajúcej sa v lucerne, ktorú nazvali vitamín K podľa slova koagulácia – zrážanlivosť.

druh: rozpustný v tukoch

funkcie:

  • je nevyhnutný pre syntézu protrombínu, ktorý je nutný na zrážanie krvi
  • pomáha pri žalúdočných vredoch
  • podporuje správnu funkciu pečene
  • ničí rtg a iné žiarenie
  • je potrebný k regenerácii kostí a syntéze osteokalcínu
  • pôsobí preventívne voči infekcii u detí
  • pomáha pri trombóze vencovitých ciev

denná dávka:
deti: od 5 do 50µg
muži a ženy: 80-100µg

nedostatok spôsobuje:
nedostatok krvných doštičiek
krvácavosť

prebytok spôsobuje:
porucha krvného obrazu
alergické kožné reakcie

zdroj: kapusta, hlávkový šalát, petržlen, brokolica, špenát, karfiol, fazuľa, pšenica

zaujímavosti:

  • väčšinu vitamínu K si telo produkuje samo – aktivitou črevných baktérií
  • aby sa znížilo riziko pooperačného krvácania, lekári ho predpisujú pred väčšími operáciami
Ak sa vám článok páčil, kliknite na