Vitamín B5

iné názvy: kyselina pantoténová, pantothenic acid, acidum panthotenicum, panthenol, pantothenate, pantothenát

z histórie: V roku 1933 sa pánovi R. Williamsovi podarilo po prvý krát popísať účinky kyseliny pantoténovej, ktorú 2 roky predtým izoloval z pečene. Zistil, že podporuje rast určitých druhov kvasiniek. Deficit tejto látky u pokusných zvierat spôsoboval pozastavenie ich rastu, kožné ochorenia a zošedivenie srsti.

druh: rozpustný vo vode

funkcie:

  • priaznivo pôsobí na trávenie tukov a premenu bielkovín
  • pomáha vlasom a pleti
  • stimuluje regeneráciu tkanív, hojenie rán a vredov
  • chráni kožu pred UV lúčmi a zabraňuje popáleniu pri nadmernom slnení
  • harmonizuje nervový systém
  • pomáha človeku zvyšovať schopnosť koncentrácie
  • zabraňuje ukladaniu škodlivého cholesterolu v cievnych stenách
  • nepriamo pomáha odbúravať tuky

denná dávka:
deti: 2-4mg
muži a ženy: 4-7mg
tehotné a dojčiace ženy: do 15mg

nedostatok spôsobuje:
hnačka
zápaly tráviaceho traktu
dermatitída
kožné zápaly
zrýchlený tep
únava, poruchy spánku

zdroj: materská kašička, melasa, sója, karfiol, brokolica, pečeň, slnečnicové semená, kvasnice, hríby, celozrnné výrobky

zaujímavosti:

  • pri konzervovaní a mrazení sa zniží až 70% tohto vitamínu
  • potláča abstinenčné príznaky pri odvykaní od fajčenia
Ak sa vám článok páčil, kliknite na