Vitamín B2

iné názvy: riboflavín, riboflavin, laktoflavín, lactoflavine, vitamín G

z histórie: V roku 1879 objavili vedci pri mikroskopickom pozorovaní v mlieku žltozelenú látku, ktorú v roku 1933 Paul Gyorgy identifikoval ako riboflavín. Najprv túto látku pomenovali enzymatická žlť.

druh: rozpustný vo vode

funkcie:

  • hrá dôležitú úlohu pri telesnom raste, stimuluje tvorbu hormónu štítnej žľazy
  • napomáha vstrebávaniu železa a obnove tvorby červených krviniek
  • podporuje jasnejšie videnie, pomáha predchádzať sivému zákalu
  • zvyšuje výkonnosť
  • používa sa pri liečbe syndrómu karpálneho tunela
  • tlmí chuť na sladké
  • podporuje procesy hojenia tkanív

denná dávka:
deti: od 0,3mg
muži: 1,5mg
ženy: 1,1mg
tehotné a dojčiace ženy: 2mg

nedostatok spôsobuje:
únava
poruchy osobnosti
porucha vstrebávania železa, anémia
zápaly slizníc (pery, ústa, koža)
úzkosť
hypertenzia

prebytok spôsobuje:
prebytočná hladina vitamínu B2 sa z tela vylúči močom, toxická je dávka nad 20mg

zdroj: vajcia, pečeň, špenát, nízkotučný jogurt, kvasnice, vlaššké orechy, mlieko, brokolica, losos, makrela, baranina, bravčovina

Portál NAZDRAVIE.SK odporúča:

Vitamín B2 - Riboflavín - 20 mg - 100 kapsúl

Vitamín B2 – Riboflavín – 20 mg

Prispieva k zachovaniu zdravých slizníc; udržaniu dobrého zraku a zdravej pokožky; správnej látkovej výmene železa a k udržaniu zdravých červených krviniek; správnemu fungovaniu nervového systému; správnej látkovej výmene dôležitej pre tvorbu energie a k zníženiu vyčerpania a únavy.

Cena: 9,89 EURZobraziť viac

Zaujímavosti:

  • tento vitamín potrebuje každá bunka tela človeka
  • pri každodennom užívaní sa znižuje počet záchvatov migrény až o 1/3
  • pôsobenie svetelného žiarenia úspešne likviduje tento vitamín, preto skladujte chlieb, obilniny a mlieko v tmavom prostredí
Ak sa vám článok páčil, kliknite na