Vitamín B2 – riboflavín – prispieva k zdravej pokožke a k zníženiu vyčerpania a únavy

07.05.2016 / Kategória: Vitamíny

iné názvy: riboflavín, riboflavin, laktoflavín, lactoflavine, vitamín G

z histórie: V roku 1879 objavili vedci pri mikroskopickom pozorovaní v mlieku žltozelenú látku, ktorú v roku 1933 Paul Gyorgy identifikoval ako riboflavín. Najprv túto látku pomenovali enzymatická žlť. Pri zvýšenom prísune vitamínu B2 sa náš moč zafarbí do žltého odtieňa. Odtiaľ je aj pomenovanie „flavín“ – z latinského slova žltý.

druh: rozpustný vo vode

funkcie:

  • hrá dôležitú úlohu pri telesnom raste
  • stimuluje tvorbu hormónu štítnej žľazy
  • napomáha vstrebávaniu železa a obnove tvorby červených krviniek
  • podporuje jasnejšie videnie, pomáha predchádzať sivému zákalu
  • zvyšuje výkonnosť
  • prispieva k zníženiu vyčerpania a únavy
  • prispieva k udržaniu zdravej pokožky a slizníc
  • používa sa pri liečbe syndrómu karpálneho tunela
  • tlmí chuť na sladké
  • podporuje procesy hojenia tkanív

Odporúčaná denná dávka

  • deti: od 0,3mg
  • muži: 1,5mg
  • ženy: 1,1mg
  • tehotné a dojčiace ženy: 2mg

Pre koho je vitamín B2 potrebný:

  • vegetariáni, športovci, ktorí potrebujú zvýšiť výkon, dospievajúci a ľudia držiaci redukčnú diétu
  • riboflavín je tiež potrebný pre ľudí po liečbe antibiotikami, alebo trpiacich na niektoré choroby, napríklad štítnu žľazu, celiakiu, cirhózu pečene, poruchy tráviacej sústavy

Nedostatok vitamínu B2 spôsobuje

  • únava
  • poruchy osobnosti
  • porucha vstrebávania železa, anémia
  • zápaly slizníc (pery, ústa, koža)
  • úzkosť
  • hypertenzia

Prebytok vitamínu B2 spôsobuje

Prebytočná hladina vitamínu B2 sa z tela vylúči močom, toxická je dávka nad 20mg.

Prirodzené zdroje vitamínu B2

vajcia, mlieko a mliečne výrobky, syry, jogurty, pivovarské kvasnice, vlašské orechy, pečeň, losos, makrela, baranina, bravčovina, zo zeleniny je to: karfiol, špenát, brokolica, hrášok a strukoviny

Zaujímavosti:

  • tento vitamín potrebuje každá bunka tela človeka
  • pri každodennom užívaní sa znižuje počet záchvatov migrény až o 1/3
  • chráňte pred svetlom – pôsobenie svetelného žiarenia úspešne likviduje tento vitamín, preto skladujte chlieb, obilniny a mlieko v tmavom prostredí
Ak sa vám článok páčil, kliknite na

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

MENU