Poznáte tamarillo, ovocie ktoré rastie v Andách?

05.03.2010 / Kategória: Ovocie

Je to plod rajčiakovca repového. Má vajcovitý tvar zhruba veľkosti vajíčka. Vnútri ma kašovitú konzistenciu a plno drobných tmavých semien.

Pôvod

Praforma nie je známa a preto sa ani nevie, z ktorej oblasti Južnej Ameriky tamarillo pochádza. Keďže sa stromom najlepšie darí v stredných a vysokých polohách, predpokladá sa, že tamarillo pochádza z venezuelských Ánd na severe až po Argentínu na juhu.

Iné názvy

rajčiakovec, solanum betaceum (lat), tamarilo (cz), rajčenka (cz), stromové rajče (cz), francouzské rajče (cz), tree tomato (en), tomate de árbol (en), Dutch eggplant (en), baumtomate (de)

Nutričné hodnoty

100g Tamarilla obsahuje: 2g bielkovín, 0.36g tuku a 3.3g vlákniny.

Minerály:
Draslík – 321mg
Fosfor – 38.9mg
Horčík – 20.6mg
Mangán – 114µg
Meď – 0.051mg
Selén – 0.1µg
Sodík – 1.44mg
Vápnik – 10.7mg
Zinok – 0.15mg
Železo – 0.57mg
Vitamíny:
Foláty – 4µg
Vitamín A – 630 IU
Vitamín B1 – 0.043mg
Vitamín B3 – 0.271mg
Vitamín B6 – 0.198mg
Vitamín C – 29.8mg
Vitamín E – 2.09mg

Zaujímavosť

Tamarillo prirodzene rastie v Andách v nadmorskej výške medzi 1000-3000 metrov nad morom.

Upozornenie

Pri krájaní tamarilla nezabudnite na to, že šťava z neho dokáže veľmi ľahko zafarbiť akýkoľvek povrch. Nekrájajte ho preto na dreve a inom savom materiále.

Recept

Tamarillo dezert

Potrebujeme:
6 ks Tamarillo, 1 šálka červeného vína, 1 šálka vody, 1 1/2 šálky cukru krupice, 1 ks celá škorica, 3 ks klinčeky, 1 lyžica citrónovej kôry.

Postup:
Tamarillo ponorte do vriacej vody a olúpte, stopky odstraňovať nemusíte. Vo veľkej panvici priveďte k varu vodu s vínom. Pridajte cukor a nechajte ho rozpustiť. Potom pridajte škoricu, klinčeky a pomarančovú kôru. Nechajte na miernom plameni prebublávať asi 15 minút, občas premiešajte. Tamarillo dajte do misy. Zo sirupu odstráňte korenie a kôru a varte ho ešte chvíľu na väčšom plameni do zhustnutia. Sirupom prelejte Tamarillo a nechajte vychladiť. Chutí skvele podávané so šľahačkou alebo zmrzlinou.

Ak sa vám článok páčil, kliknite na

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

MENU