Špenát – má skutočne toľko železa, koľko sa o ňom hovorí?

08.12.2012 / Kategória: Zelenina

Má pomerne slabú a plytkú koreňovú sústavu a preto je náročný na vlahu. Pri nedostatočnej vlhkosti pôdy špenát rastie pomaly, vytvára málo listov horšej kvality. Sucho ďalej podporuje predčasné vybiehanie do kvetu. Špenát neznáša kyslé pôdy, preto ich musíme upraviť vápnením.

Pôvod

Kultivovaný bol v juhozápadnej Ázii. Cez Sýriu a Arábiu sa dostal do severnej Afriky, a ďalej do Španielska odkiaľ sa šíri po celej Európe. Prvé recepty, v ktorých sa používa špenát, sú zachované v kuchárskej knihe z roku 1390.

Iné názvy

spinacia oleracea (lat), spinach (en), spinat/echte spinat (de), gemüsespinat (de), gartenspinat (de)

Nutričné hodnoty

100g špenátu obsahuje: 3.6g sacharidov, 2.9g bielkovín a 2.2g vlákniny.

Minerály:
Draslík – 558mg
Fosfor – 49mg
Horčík – 79mg
Mangán – 0.897mg
Sodík – 79mg
Vápnik – 99mg
Zinok – 0.53mg
Železo – 2.7mg
Vitamíny:
Vitamín A – 2.8mg
Vitamín B1 – 0.078mg
Vitamín B2 – 0.189mg
Vitamín B3 – 0.724mg
Vitamín B6 – 0.195mg
Vitamín B9 – 194mg
Vitamín C – 28mg
Vitamín E – 2mg
Vitamín K – 483µg

Ďalšie účinné látky

Hoci špenát neobsahuje až toľko železa, ako sa o ňom popísalo, má však množstvo cenných živín, pre ktoré sa oplatí zaradiť ho do svojho jedálneho lístka. Špenát je bohatým zdrojom kyseliny šťaveľovej, ktorá viaže vápnik.

Význam pre zdravie

Pravidelná konzumácia špenátu sa odporúča všetkým, ktorí si chcú zachovať zrak, najmä však ľuďom nad 50 rokov. Preukázali sa totiž jeho ochranné vlastnosti na sietnicu. Špenát obsahuje aj železo a dokonca viac, než je ho v mäse. Hoci sa železo z rastlín absorbuje ťažšie ako to, ktoré je živočíšneho pôvodu, prítomnosť vitamínu C v špenáte a v iných jedlách podstatne zlepšuje vstrebávanie tohto minerálu. Konzumácia čerstvej šťavy zo špenátu je vhodná v prípade anémie. Proteíny v špenáte zabraňujú vstrebávaniu cholesterolu a žlčových kyselín. Jeho pravidelná spotreba pomáha pri znižovaní cholesterolu v krvi.V ďaka svojmu bohatému obsahu kyseliny listovej alebo folátov, ktoré okrem antianemického účinku zabraňujú určitým poškodeniam plodu, je špenát ideálnou zeleninou pre tehotné ženy. Špenát sa pre svoj vysoký obsah vitamínov a minerálov odporúča najmä tým, ktorí sa venujú fyzickej práci a športu a adolescentom počas obdobia prudkého rastu. Špenát nemá takmer žiadne kalórie (v 100 gramoch sa nachádza len 20 kcal). Je pravda, že ak si do neho pridáte smotanu, niekoľko vajec a poriadnu dávku omastených zemiakov, vyrovná sa iným kalorickým jedlám. Napriek tomu je to stále zdravšia alternatíva k cestovinám alebo mäsu.

Význam pri chudnutí

Zo špenátu sa energia uvoľňuje postupne, vďaka čomu zaháňa pocity hladu. Reguluje aj hladinu tuku v krvi.

Zaujímavosť

Označenie “železný kráľ“ dostal špenát vďaka matematickej chybe. Pri analýze bola jednoducho zle napísaná desatinná čiarka. Táto nepresnosť vznikla v roku 1870, keď istý vedec posunutím desatinnej čiarky obsah tohto kovu v špenátových listoch znásobil. Prečo nás však naše mamy a babky nútili jesť špenát ešte dávno po zistení tejto chyby? Jednoducho preto, že i napriek odhaleniu omylu sa až do 80. rokov často uvádzali chybné údaje. Špenát však neobsahuje 30 mg železa, ale len 3 mg.

Upozornenie

Špenát môže v dôsledku chemického hnojenia obsahovať nadmerné množstvá dusičňanov. Vysoký podiel kyseliny šťavelovej bráni dôležitému vstrebávaniu vápnika v črevách. Preto špenát nekonzumujeme viac než 2x do týždňa.

Recept

Palacinky so špenátom

ŠpenátZ celozrnnej alebo prosnej múky, vajca, štyroch lyžíc minerálky a štipky soli urobíme palacinkové cesto. Necháme 20 minút odstáť. Dvesto gramov posekaného čerstvého špenátu zmiešame so 40 g tvarohu, dvoma lyžicami parmezánu, pretlačeným cesnakom, strúhaným muškátovým orieškom, soľou a korením. V hrnčeku rozpustíme maslo, poprášime múkou a podlejeme mliekom. Ochutíme soľou, korením a citrónovou šťavou. Upečiem dve palacinky, naplníme špenátovou zmesou a polejeme bešamelovou omáčkou.

Ak sa vám článok páčil, kliknite na

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

MENU