3.9 C
Bratislava
štvrtok, 18 apríla, 2024

Špargľa – afrodiziakum s liečivými účinkami

Trváca rastlina dorastajúca do výšky až 150 cm, s rozkonárenými stonkami, úzkymi listovitými útvarmi. Kvitne v lete, plody sú okrúhle červené bobule. Rastie na nížinách, pahorkatinách, stráňach, lúkach, aj úbočiach, húštinách.

Pôvod

Podľa niektorých prameňov pochádza špargľa z oblastí okolo Stredozemného mora, podľa iných zo strednej Ázie a južného Ruska. Tak či onak, ľudia si špargľu z mnohých dôvodov obľúbili už pred viac ako piatimi tisícmi rokov. Tešili sa na ňu labužníci vysokých vrstiev v Číne, Egypte, starom Grécku i Ríme a Ľudovít XIV. jej chuti a povesti prepadol natoľko, že mu ju museli servírovať každý deň.

Iné názvy

asparagus officinalis (lat), chřest (cz), špargl (cz), asparagus (en), gemüsespargel/gemeiner spargel (de)

Nutričné hodnoty

100g špargle obsahuje: 3.88g sacharidov, 2.2g bielkovín a 2.1g vlákniny.

Minerály:
Draslík – 202mg
Fosfor – 52mg
Horčík – 14mg
Mangán – 0.158mg
Sodík – 2mg
Vápnik – 24mg
Zinok – 0.54mg
Železo – 2.14mg
Vitamíny:
Vitamín A – 0.038mg
Vitamín B1 – 0.143mg
Vitamín B2 – 0.141mg
Vitamín B3 – 0.978mg
Vitamín B5 – 0.274mg
Vitamín B6 – 0.091mg
Vitamín B9 – 52mg
Vitamín Bp – 16mg
Vitamín C – 5.6mg
Vitamín E – 1.1mg
Vitamín K – 41.6µg

Ďalšie účinné látky

Špargľa má vysoký obsah vody, je ľahko stráviteľná. Typickú chuť jej dodávajú éterické oleje, najmä kyselina asparagínová, ktorá je dôležitá na metabolizmus bielkovín. Užitočné baktérie v pečeni sa zasa rýchlejšie množia vďaka inulínu, cukru, ktorý sa nachádza vo výhonkoch.

Význam pre zdravie

Prečisťuje krv, lebo je močopudná, podporuje činnosť obličiek a vylučovanie škodlivých látok. No a pri redukčnej diéte si nemôžete vybrať lepšie jedlo. V Kámasútre sa môžete dočítať, že špargľa okrem svojich zázračných liečivých účinkov podporuje sexuálny apetít, a pôsobí ako zaručené afrodiziakum tak pre mužov, ako i ženy. Zázračná špargľa odvádza mnoho balastných látok, čo pozitívne vplýva na trávenie, a vďaka jej pravidelnému užívaniu možno znížiť riziko rakoviny pečene. Navyše obsahuje probiotický cukor inulín, ktorý dlhodobo zvyšuje počet užitočných baktérií v pečeni. Poriadna porcia špargle a jej častá konzumácia taktiež pomáha ženám predchádzať rizikám v tehotenstve. Keďže je bohatá na kyselinu listovú, železo a vápnik, pre budúce mamičky je ideálnou zeleninou, ktorá by určite nemala chýbať na ich jedálnom lístku.

Zaujímavosť

Keďže špargľa má močopudný účinok, vďaka ktorému sa z tela odbúravajú škodlivé látky, odborníci odporúčajú týždňovú špargľovú kúru. Počas nej by ste mali mať na obed ako hlavný chod špargľu a vypiť počas dňa dve šálky vývaru. Ten získate zo šupiek a koncov, ktoré zvyčajne putujú do koša. Pri kúre však musíte zabudnúť na kávu a alkohol. Okrem toho, že očistíte svoje telo, špargľa vám prinesie tú správnu letnú náladu.

Upozornenie

Vzhľadom ku vysokému obsahu dusičňanov (350mg v 500g) nesmie byť opakovane ohrievaná. Naviac obsahuje veľké množstvo purínu, ktorý zvyšuje v kĺboch hladinu soli kyseliny močovej.

Recept

ŠpargľaŠpargľová krémová polievka

Ingrediencie:
400g uvarenej špargle
1/2 l slepačieho vývaru alebo jedna kocka slepačieho bujónu povarená vo vode
40g hladkej múky
40g masla
1 žĺtok
3 lyžice smotany
soľ
muškátový oriešok

Špargľu ošúpeme, nakrájame na 2-3 cm kúsky a uvaríme v 1/2 l vody. Z múky a masla pripravíme svetlú zápražku, zalejeme vývarom zo špargle, pridáme slepačí vývar a všetko povaríme. Žĺtok rozhabarkujeme so smotanou a opatrne vmiešame do polievky. Už nevaríme. Do polievky vložíme uvarenú špargľu a dochutíme soľou a strúhaným muškátovým orieškom.

SÚVISIACE ČLÁNKY

POSLEDNÉ ČLÁNKY