Slivka – škoda, že na ňu často zabúdame..

05.05.2010 / Kategória: Ovocie

Slivky sa vyznačujú okrúhlym až oválnym plodom a mäkkou, veľmi šťavnatou dužinou. Plody sú silne osrienené a majú tupú kôstku. Slivka patrí mezi ovocie s najväčším počtom odrôd, je ich viac ako 2000.

Pôvod

História sliviek siaha až do staroveku, jej korene sú v Prednej Ázii. Predpokladá sa, že ju do strednej Európy priviezli križiaci v 12. storočí z Ázie, avšak ich pravlasťou bol Kaukaz.

Iné názvy

prunus domestica (lat), švestka (cz), plum (en), pflaume (de), kultur-pflaume (de)

Nutričné hodnoty

Jedna šálka nakrájaných čerstvých sliviek obsahuje 1.15 g bielkovín, 76 kalórií a 2.3g vlákniny.

Minerály:
Draslík – 259mg
Fosfor – 26mg
Horčík – 12mg
Mangán – 0.086mg
Meď – 0.094mg
Vápnik – 10mg
Zinok – 0.17mg
Železo – 0.28mg
Vitamíny:
Kyselina listová – 8µg
Kyselina pantoténová – 0.223mg
Niacín – 0.688mg
Vitamín A – 569 IU
Vitamín B1 (tiamín) – 0.046mg
Vitamín B2 (riboflavín) – 0.043mg
Vitamín B6 – 0.048mg
Vitamín C – 15.7mg
Vitamín E – 0.43mg
Vitamín K – 10.6µg

Ďalšie účinné látky

Obsahujú tiež aj pektíny a organické kyseliny.

Význam pre zdravie

  • podporuje mentálnu sviežosť, zvyšuje odolnosť proti stresu
  • povzbudzuje chuť do jedla, prospieva tvorbe tráviacich štiav
  • má vplyv na výkonnosť, pevné nervy, navodzujú pohodu
  • znižuje hladinu škodlivého cholesterolu v krvi, chráni pred chorobami srdca
  • prečisťuje organizmus, zbavuje ho toxických odpadov a kyseliny močovej
  • chráni bunky tela pred civilizačnými chorobami, rakovinou
  • pôsobí proti málokrvnosti, podporuje zrážanie krvi
  • zlepšuje pamäť, podporuje schopnosť učiť sa
  • používa sa pri liečbe reumatizmu, dny, obličkových a pečeňových chorobách, zápche
  • podporuje plodnosť
  • zaisťuje pevné svaly a silné kosti
  • zvyšuje obranyschopnosť organizmu

Význam pri chudnutí

Vzhľadom na svoju nízku energetickú hodnotu, je ideálnym ovocím pri redukčnej diéte.

Zaujímavosť

Slivku ospevoval už aj Vergilius a Rimania si túto vybranú pochúťku nechali dovážať až z Damasku. V hrobkách slávnych Egypťanov sa našli slivky ako zásoby jedla, aby mŕtvy na druhom svete nehladoval.

Upozornenie

Kôstky sliviek obsahujú látky, z ktorých sa môže v organizme pôsobením enzýmov uvoľniť jedovatá kyselina kyanovodíková. Preto by sme mali slivky pred tým, než ich dáme deťom, odkôstkovať.

Recept

SlivkaSlivková torta

Potrebujeme:
250 g pšeničnej múky, 150 g zmäknutého masla, 100 g hnedého cukru, 1 lyžičku oleja a soľ.
Náplň: 3 lyžičky krupicovej kaše, l kg sliviek, 3 lyžice hnedého cukru

Postup:
Predhrejeme rúru, z uvedených ingrediencií zmiešame cesto a necháme postáť 20 minút v izbovej teplote. Formu potrieme maslom a potom vyložíme cestom. Posypeme detskou krupičkou, ktorá vstrebe šťavu zo sliviek. Slivky rozkrájame na štvrtiny, dáme na nich maslo, zasypeme cukrom a vložíme do rúry. Pečieme 30 minút, kým sa slivky pokryjú karamelom z cukru. Múčnik sa podáva ešte teplý.

Ak sa vám článok páčil, kliknite na

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

MENU