Skorocel kopijovitý

01.02.2010 / Kategória: Atlas byliniek

Latinsky: Plantago lanceolata
Ľudovo: ranocel, jatrocel, psí jazyk
Čeľaď: skorocelovité

Trváca bylina s bezlistým, pritisnuto chlpatým stvolom vysokým 5- 60 cm. Listy zblížené do prízemnej ružice, kopijovité, s 3-7 žilami. Kvety drobné, usporiadané do guľatého alebo valcovitého klasu. Kvitne od mája do októbra.

Výskyt

Polia, lúky, okraje lesov, nízke porasty drevín. V Stredomorí a juhozápadnej Ázii. Pestuje sa aj u nás.

Časti, ktoré sa zbierajú

Zbierame listy v čase, keď rastlina kvitne. Sušíme pri teplote 40 stupňov.

Nazbierame skorocelové listy, z ktorých hneď pripravíme skorocelový sirup alebo ich rýchlo vysušíme za horúcich slnečných dní. Vysušené listy použijeme kedykoľvek počas roka na prípravu liečivého čaju. Droga sa dá bežne aj kúpiť v lekárni.

Využitie

Skorocel je známy hlavne pre svoj liečivý účinok pri hojení rán. Po priložení listu skorocelu sa rany rýchlo a pekne hoja. Je to spôsobené tým, že rastlina obsahuje látky, ktoré ničia baktérie. Tiež sa používa na omrzliny, popáleniny, pri zapálených očiach, alebo po bodnutí hmyzom.

Vďaka výborným chladiacim, sťahujúcim a antiseptickým účinkom je skorocel ideálnym prostriedkom na starostlivosť o mastnú a aknóznu pleť.

Okrem toho sa skorocel používa vnútorne, proti kašľu, pri zahlienených prieduškách, pomáha pri hnačkách, lieči pokazený žalúdok, pečeň aj žlčník.

Kontraindikácie

Droga nemá žiadne nepriaznivé účinky a čaj z neho možno piť aj dlhšiu dobu.

Zaujímavosť

Skorocelový sirup

Vhodný preventívny prostriedok proti katarom horných dýchacích ciest. Na prípravu potrebujete 4 hrste skorocelových listov, ktoré pomeliete na mäsovom mlynčeku. Potom do takejto zmesi pridáte trochu vody, 300g hnedého cukru a 250g medu. Varíte za stáleho miešania na miernom ohni, až vznikne rôsolovitá tekutina, ktorú teplú nalejete do sklenených fliaš a uskladníte v chladničke.

Motto

Keď brúsiš nôž, poobzeraj sa za skorocelom.

Ak sa vám článok páčil, kliknite na

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

MENU