Sapodilla – ovocie do dezertov, konzumujeme bez semien

Plody sapodilly sú oválne a ploské, dorastajú do veľkosti 5-10cm. Majú tvrdú hnedastú šupku. Dužina je žltá až tmavo-hnedá, má chuť podobnú hruške. V dužine sa nachádza zopár čiernych jadierok.

Pôvod

Pochádza zo strednej Ameriky, konkrétne z venezuelských lesov. Pestuje sa aktuálne najviac v pobrežných oblastiach Indie, v Mexiku, komerčne sa jej darí aj na Srí Lanke či Filipínách.

Iné názvy

manilkara zapota (lat), sapota (cz), sapotilla (en), sapote (de)

Nutričné hodnoty

100g sapodilly obsahuje: 0.44g bielkovín, 5.3g vlákniny a 1.1g tuku.

Minerály:
Draslík – 193mg
Fosfor – 12mg
Horčík – 12mg
Meď – 0.086mg
Selén – 0.6µg
Sodík – 12mg
Vápnik – 21mg
Zinok – 0.10mg
Železo – 0.80mg
Vitamíny:
Foláty – 14µg
Niacín – 0.200mg
Kyselina pantoténová – 0.252mg
Vitamín A – 60 IU
Vitamín B1 – 0.058mg
Vitamín B2 – 0.020mg
Vitamín B6 – 0.037mg
Vitamín C – 14.7mg

Zaujímavosť

Kmeň stromu sapodilla obsahuje latex, ktorý sa v priemysle spracováva podobne ako kaučuk.

Upozornenie

Je potrebné sa vyvarovať konzumácii jej semien. Už pri zjedení viac než niekoľkých semien sa môže dostaviť zvracanie s bolesťami brucha.

Recept

Sapodilla se konzumuje za surova alebo v chladenom stave. Patrí medzi výborné dezertné ovocie.

Sapodilla

Ak sa vám článok páčil, kliknite na