Ruža šípová

15.06.2010 / Kategória: Atlas byliniek

Latinsky: Rosa canina
Ľudovo: divý šíp, kohútky, kohutňak, ruža šípková
Čeľaď: ružovité

Je to vysoký ker s previsnutými konármi a zahnutými tŕňami rovnakej veľkosti. Na holých stopkách ružovité kvety s priemerom asi 5 cm. Nepravé plody (šípky – plodstvo nažiek) tvoria mäsité čiašky.

Výskyt

Vyskytuje sa v Európe, až centrálnej Ázii. Živé ploty, kroviny, vo svetlých lesoch.

Časti, ktoré sa zbierajú

Šípky zberáme niekoľko dní pred ich plnou zrelosťou, keď sa sfarbia do svetločervena a sú ešte tvrdé. Obyčajne je to v septembri alebo októbri. Najvýhodnejšie je sušiť ich v sušiarni pri teplote do 10 °C. Tak zachováme v šípkach najvyšší obsah vitamínu C. Droga je kyslotrpká, nevonia a nezapácha, čaj zo šípok má však príjemnú vôňu a chuť. Možno ich sušiť celé alebo ešte lepšie, keď ich rozrežeme na polovičky. Zo zrelých šípok odstránime stopky a kalich. Potom ich rozkrojíme a zrnká vyškriabeme. Plody sa sušia najprv voľne v prievane v jednej vrstve. Dosušujú sa umelým teplom (na plechu v rúre) do teploty najviac 35°C. Nesmú zhnednúť a spáliť sa.

Využitie

Plody ruže majú veľmi rôznorodé účinky. Majú napríklad močopudný a sťahujúci účinok a zastavujú krvácanie. Znižujú hladinu cholesterolu v krvi. Vitamín C popri iných pozitívnych účinkoch na ľudský organizmus znižuje lámavosť kapilár, vitamín K má vplyv na normálnu zrážanlivosť krvi. Drogu môžeme používať ako povzbudzujúci prostriedok pri rekonvalescencii.

Pomáha pri blokovaní kvapalín v organizme, pri piesku a kameňoch v močovom mechúre a žlčníkových kameňoch. Zvyšuje odolnosť organizmu voči infekciám, odporúčajú ju pri zle sa hojacich ranách a pri zníženej exkrécii žalúdka, napomáha normálnemu zrastaniu kostí pri zlomeninách. Zlepšuje funkciu malého mozgu a látkovú výmenu v organizme.

Kontraindikácie

Nie sú známe žiadne interakcie s chemickými liekmi, ani kontrain­di­kácie.

Recepty

Šípkový džem

Na 1 kg očistených šípok treba 250 – 300 g cukru. Zo šípok odkrojíme čierne konce, očistíme, prekrojíme a zbavíme jadierok. S trochou vody ich rozvaríme do mäkka. Potom ich prepasírujeme, pridáme cukor a znova povaríme. Nalejeme do fliaš, uzatvoríme a necháme vychladnúť.

Šípkový čaj

Aby sme varením nestratili vitamín C je najlepšie pripravovať čaj lúhovaním šípok za studena a čaj sa potom len prihrievať. Na pol litra vody potrebujeme asi jednu až jeden a pol polievkovej lyžice rozdrvených usušených šípok. Zalejeme ich studenou vodou a necháme niekoľko hodín namočené. Najlepšie cez noc, aby hneď ráno mali k dispozícií výborný čaj. Takto vylúhované ich zohrejeme, precedíme a dochutíme medom.

Motto

Psia ruža, čierna ovca rodu kráľovnej kvetov.

Ak sa vám článok páčil, kliknite na

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

MENU