Púpava lekárska

Latinsky: Taraxacum officinale
Ľudovo: pampeliška, pumpava, pumpelica
Čeľaď: astrovité

Tvarovo bohatá skupina druhov, ktorých pletivá vylučujú mliečnu šťavu. Prízemnú ružicu tvoria väčšinou hlboko gracovité listy. Úbory na vrchole bezlistého stvolu s priemerom 30,5 až 5,5 cm bez šupín. Tvoria ho žlté kvety. Je ozdobou mestských parkov.

Výskyt

Úrodné lúky, pasienky, polia a iné zaburinené plochy. Rozšírila sa po celom svete, niekde sa pestuje aj na šalát. Na našom území ju tiež nájdeme.

Časti, ktoré sa zbierajú

Vňať sa zbiera od skorej jari až do konca apríla. Za zmienku stojí, že všetky časti tejto rastlinky ako je koreň, listy, stopky i kvety sú jedlé a liečivé. Listy sú na jar zásobárňou vitamínov, stopových prvkov a spolu s doma vypestovanou žeruchou si môžeme pripraviť celkom chutný šalát – hotovú vitamínovú bombu.
Veľmi liečivý je aj koreň púpavy. Túto drogu si môžeme kúpiť aj v lekárni.

Využitie

Púpava je univerzálna, čistí celý organizmus, má močopudné účinky. Používa sa tiež pri žalúdočných ťažkostiach a cukrovke. Odbúrava z tela cholesterol a toxíny. Znižuje tlak, podporuje krvný obeh a zlepšuje činnosť srdca. Je vhodná pri močových kameňoch, vtedy je možné vypiť denne aj 1 liter čaju na prepláchnutie močových orgánov.

Nálev z listov púpavy

2 lyžičky sušených listov prelejeme 200 ml vriacej vody. Lúhujeme 10 minút a scedíme. Pijeme 3x denne.

Odvar z koreňa púpavy

2 lyžičky rezaného koreňa dáme do 250 ml vody. Necháme prejsť varom a lúhujeme 15 minút. Potom scedíme.
Pijeme vlažný 2x denne pri ekzémoch, cukrovke, ochorení obličiek, žlčníka a pečene, pri obličkových a močových kameňoch, pálení záhy, nechutenstve a zápche.

Jarné lístky sú vhodné na povzbudzujúci šalát.

Kontraindikácie

Užívanie púpavy v odvare nemá žiadne vedľajšie účinky. Nie je len vhodná pre ženy, ktoré dojčia, pretože látky, ktoré obsahuje, prechádzajú do materského mlieka.

Recept

Púpavový med

Potrebujete: 400 ks púpavových hlavičiek, 1-2 citróny (alebo citrón a pomaranč), 1 kg kryštálového cukru, 1 liter vody.

Hlavičky premyte v lavóre vlažnej vody a vložte ich bez stopiek do hrnca (inak by zmes zhorkla). Pridajte umyté, nakrájané citróny a zalejte vodou. Priveďte k varu, po 15 minútach vypnite a nechajte stáť 24 hodín.

Túto zmes preceďte cez gázu, alebo cez silonky – cez ne prejde viac šťavy. Pridajte cukor a varte zo 2 – 3 hodiny, pokiaľ med nezhustne. Zmes miešajte, pritom musí jemne vrieť. Následne ho prelejte do pripravených fliaš. Zatvorené fľaštičky prevráťte hore dnom a nechajte vychladnúť.

Med nesmie byť prihustý, lebo pri dlhšom skladovaní by začal kryštalizovať a ani riedky, lebo by po čase skysol. Mal by mať takú hustotu, aby sa dal dobre natierať na chlieb, vtedy príjemne chutí. Dobrú chuť!

Špeciálny tip: Na konci varenia pridajte želírujúci prípravok ako do džemu. Ak nemáte dostatok púpavy, urobte si med z polovičnej dávky.

Motto

Kiežby sa dal zastaviť čas rozkvitnutých púpav.

Ak sa vám článok páčil, kliknite na