6.6 C
Bratislava
utorok, 16 apríla, 2024

Pšeno – zlatá gulička pre celiatikov

Slow food je spôsob stravovania založený na regionálnych, časom zabudnutých potravinách. Ide o poctivé, jedlá a nápoje z lokálnych bio surovín, ktoré sú typické pre konkrétnu oblasť. Jednou takou surovinou v našich končinách je proso – pšeno.

Proso – základ pšena

Proso ako obilnina sa pestuje takmer na celom svete. Pochádza z východnej Ázie (Čína, India) kde patrilo medzi posvätné zrná. Odtiaľ sa dostalo do Grécka a Egypta a z týchto krajín prišlo aj k nám. Starí Slovania z pšena pripravovali rôzne kaše, polievky, alebo placky.

Proso, a tým pádom aj pšeno je obilnina, ktorá neobsahuje lepok, preto je vhodná pre celiatikov, malé deti, starších ľudí, diabetikov – glykemický index pšena je 50 a využijete ju aj pri zhadzovaní hmotnosti. Okrem toho je to zásaditá obilnina – neprekysľuje organizmus.

Pšeno

Pšeno je v podstate lúpané proso. Stačí odstrániť z prosa plevu a zostane vám pšeno. Pleva je pre tráviaci systém človeka ťažko stráviteľná, preto sa v kuchyni používa olúpané proso. Pšeno je menšia zlatistá gulička, ktorá má horkastú chuť. Obsahuje veľa zdraviu prospešných látok, ktoré náš organizmus pre správne fungovanie potrebuje, preto sa radí medzi superpotraviny.

Nutričná hodnota pšena je len 370 Kcal na 100g pšena. Obsahuje vyvážený pomer bielkovín (11g), sacharidov (70g), vlákniny (10g) a tukov (3,9g – z toho 2,2g sú nenasýtené tuky).

Minerály – draslík, fosfor, magnézium, vápnik, železo, mangán, zinok, meď, sodík a selén.

Vitamíny – vitamín A, B1, B2, B3, B6, E, a vitamín K

Účinky pšena na ľudský organizmus

O prospešnosti pšena pre organizmus niet najmenších pochybností. Množstvo vitamínov a minerálov, ktoré obsahuje udrží vaše telo zdravšie a odolnejšie.

  • Detoxikuje – pšeno je tzv. prírodný čistič – zbaví vás odpadu, ktorý sa roky zhromažďuje vo vašom organizme. Detoxikuje hlavne váš tráviaci systém.
  • Zlepší trávenie a vyprázdňovanie – vďaka detoxikácii tráviaceho systému bude váš organizmus ďalšiu potravu lepšie tráviť a získa z nej viac prospešných látok.
  • Odkysľuje žalúdok – pokiaľ máte problémy s kyselinou a pálením záhy skúste si dať pšeno – týchto problémov vás zbaví rýchlo. Vo východnej Ázii sa do dnešných čias odporúča jesť pšeno pri problémoch s pankreasom a slezinou.
  • Prevencia anémie – chudokrvnosť – nedostatok železa, ktorého je v pšene značné množstvo, môže narušiť krvotvorbu. Viac železa nájdete už len v maku.
  • Antidepresívum – stres, únava, depresie – fosfor v pšene si s týmito problémami poradí. Zároveň podporuje zdravý vývoj nervového systému.
  • Imunitný systém – vďaka veľkému obsahu vitamínov B a ďalších zlepší obranyschopnosť organizmu.
  • Kosti – obsah vápnika v pšene je výbornou prevenciou proti osteoporóze a udrží vaše kosti pevné. Okrem toho kremík a zinok udržia vaše vlasy, nechty a zuby v dobrom stave.
  • Tehotenstvo – výživné látky v pšene zaistia zdravý vývoj plodu, takže v rozumnej miere môžete pšeno pokojne jedávať aj počas tehotenstva.
  • Chudnutie – pšeno obsahuje značné množstvo vlákniny, ktorá pri styku s tekutinou zväčší svoj objem. Rýchlejšie sa tak dostaví pocit sýtosti a vy nezjete toľko jedla koľko by ste zjedli bežne. Táto potravina podporí váš boj s nadváhou aj zlepšením trávenia a metabolizmu.
  • Rekonvalescencia – po dlhšej chorobe je pšeno výborným prostriedkom ako doplniť stratené vitamíny a minerály.

Príprava pšena

Pšeno môžete zakomponovať do rôznych jedál – kaše, placky, koláče, nákypy,… Pripraviť si ho nie je vôbec zložité. Môžete si ho pripraviť ako prílohu k jedlu, alebo dopredu a využijete ho neskôr na prípravu placiek, kaší, polievok,…

Pšeno nasypte do sitka a 3x ho prepláchnite vrelou vodou. Takto z neho odstránite povlak, ktorý by vám mohol spôsobiť žalúdočné a tráviace problémy.

Na jeden diel pšena dajte 2 diely vody, trochu soli a varte asi 20 minút.

Ak chcete túto obilninu pripraviť mäkšiu (na kašu) dajte na jeden diel pšena tri diely vody, trochu soli a varte 40 – 50  minút.

Pšeno môžete variť aj bez soli, získate tak dobrý základ na sladké kaše, alebo ho môžete použiť miesto ryže pri robení nákypu.

Múkou zo pšena môžete obohatiť klasickú múku, alebo pripravovať koláče len z tejto múky.

Zuzana UjházyováAutorkou článku je Zuzana Ujházyová. Zuzana vyštudovala analytickú chémiu. Momentálne si dopľňa ďalšie vzdelanie na Jesseniovej lekárskej fakulte v Martine. Na portáli Nazdravie.sk najčastejšie publikuje články o ľudskom tele, chorobách a ich liečbe.

SÚVISIACE ČLÁNKY

POSLEDNÉ ČLÁNKY