Pistácia

04.10.2015 / Kategória: Orechy

Okrúhle až oválne plody mandľovitého tvaru rastú na pistáciových stromoch vysokých až 10m. Semená o veľkosti lieskového orecha s tenkou šupkou sú bledozelenej farby. Šupka je hladká, takmer biela až bledohnedá s výraznou hranou.

Pôvod

Ich pôvod je neistý, hoci vykopávky z miesta, kde je dnes Jordánsko, hovoria o takmer 7000 rokov. Predpokladá sa, že prišli z oblasti Perzie, dnešného Iránu alebo až z Ázie – z Pakistanu či Indie, kde zvykli rásť divoko vo vyšších púštnych polohách. Spomínajú sa aj v Starom zákone.

Iné názvy

pistacia vera (lat), pistácie (cz), pistachio (en), pistazie (de)

Nutričné hodnoty

100g pistácií obsahuje: 27.65g sacharidov, 21.35g bielkovín a 10g vlákniny.

Minerály:
Draslík – 1042mg
Fosfor – 485mg
Horčík – 120mg
Mangán – 1.275mg
Vápnik – 110mg
Zinok – 2.3mg
Železo – 4.2mg
Vitamíny:
Vitamín B1 – 0.84mg
Vitamín B2 – 0.158mg
Vitamín B3 – 1.425mg
Vitamín B5 – 0.513mg
Vitamín B6 – 1.274mg
Vitamín B9 – 50mg
Vitamín C – 2.3mg

Ďalšie účinné látky

Pistácie obsahujú až 60% tukov a vysoký obsah cukrov. Ďalej fytosterol, luteín, betakarotén a gama-tokoferol – antioxidanty rozpustné v tukoch.

Význam pre zdravie

Americkí vedci dospeli k záveru, že pred stresom môže človeka ochrániť hrsť pistácií denne. Dôvodom je, že látky obsiahnuté v pistáciách stabilizujú krvný tlak a pulz. Platí to však len v tom prípade, ak nie sú solené. Výskum taktiež ukázal, že denná porcia pistácií rapídne znižuje riziko vzniku rakoviny, najmä čo sa týka rakoviny pľúc. Ukázalo sa tiež, že pistácie sú dobrým nástrojom na regulovanie chuti do jedla.

Zaujímavosť

V Iráne majú pistácie v každej rodine. Siahnu po nich, keď príde malý hlad, alebo ak sa zastavia na čaj susedia. V malých balíčkoch sa dávajú ako darček návštevám. Na Blízkom východe sa traduje, že milenci sa v noci stretávajú pod pistáciovým stromom preto, aby počuli pukanie orieškov, znamenie šťastia.

Upozornenie

Pistácie sa nesmú skladovať vo väčšom množstve spolu, pretože sú mimoriadne horľavé.

Recept

PistáciaPistáciové jazýčky

Potrebujeme:
2 bielka
štipka soli
150g práškového cukru
dreň z 1 vanilkového struku
75g mletých nesolených pistácií
100g jemne zomletých lúpaných mandlí
na posyp: zopár nadrobno vylúskaných pistácií

Postup:
Bielky vysľaháme so štipkou soli a pridáme cukor. Dobre vyšľaháme. Pridáme najemno zomleté pistácie a mandle, jemne zamiešame do bielkov. Na plech vyložený papierom na pečenie pomocou cukrárenského vrecka striekame jazýčky a posypeme nasekanými pistáciami a pečieme vo vyhriatej rúre na 160 stupňov cca 15 – 20 minút. Necháme dobre vychladiť a uskladňujeme v plechovej dóze v chlade.

Ak sa vám článok páčil, kliknite na

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

MENU