Píniový orech

04.11.2015 / Kategória: Orechy

Píniové orechy sú semená stredozemnej borovice. Rastú predovšetkým voľne, majú hrubé, asi 15cm veľké šišky. Trvá asi 3 roky, kým sa šiška úplne vyvinie a otvorí. Po zbere sa musia šišky otvárať za pomoci tepla. Potom nasleduje lúpanie, umývanie, kefovanie a preberanie jadier.

Pôvod

Spomína ich už v Starom zákone prorok Hose v 8. storočí pred Kristom. Archeológovia objavili oriešky medzi potravinami vo vykopávkach v Pompejach, ktoré zničil výbuch sopky Vezuv v 79. roku pred Kristom.

Oriešky pochádzajú z krajín rozprestierajúcich sa okolo Stredozemného mora.

Iné názvy

pinus pinea (lat), pinie (cz), pine nut (en), pinienkern (de)

Nutričné hodnoty

100g píniových orechov obsahuje: 13.1g sacharidov, 13.7g bielkovín a 3.7g vlákniny.

Minerály:
Draslík – 597mg
Fosfor – 575mg
Horčík – 251mg
Mangán – 8.8mg
Vápnik – 16mg
Zinok – 6.4mg
Železo – 5.5mg
Vitamíny:
Betakarotén – 17µg
Vitamín A – 0.99µg
Vitamín B1 – 0.4mg
Vitamín B2 – 0.2mg
Vitamín B3 – 4.4mg
Vitamín B5 – 0.3mg
Vitamín B6 – 0.1mg
Vitamín B9 – 34mg
Vitamín Bp – 55.8mg
Vitamín C – 0.8mg
Vitamín E – 9.3mg
Vitamín K – 53.9µg

Ďalšie účinné látky

Majú vysokú nutričnú hodnotu, obsahujú takmer 61% tukov, zložených najmä z polynenasýtených mastných kyselín (kyselina linolová a pinolová). Sú bohaté aj na biologicky kvalitné kompletné proteíny.

Význam pre zdravie

Sú výborné pri liečbe nervových porúch, odporúčajú sa pri strese, depresiách, ale aj duševne pracujúcim a študentom. Podieľajú sa aj pri tvorbe nervového tkaniva, znižovaní krvného cholesterolu a blahodárne vplývajú na artérie.

Význam pri chudnutí

Píniové orechy sú bohaté na užitočné polynenasýtené tuky, ktoré v tele zvyšujú kapacitu spaľovania ostatných tukov.

Zaujímavosť

V antickom Grécku a Ríme boli píniové oriešky veľmi obľúbené. Medzi Grékmi bol píniový strom uctievaný a zasvätený bohu Neptúnovi. Za života botanika Plínia sa nakladali do medu. Aj Rímske légie si ako časť proviantu nosili so sebou túto delikatesu.

Upozornenie

Píniové orechy je potrebné rýchlo spotrebovať, lebo rýchlo horknú.

Recept

Teľací závitok s píniovými orechmi

Potrebujeme:
300 g teľacieho mäsa, 100g šunky, 1 žĺtok, lyžica mletého muškátového orecha,
Pri podávaní: 30g ságy vita 2 lyžice bieleho vína, 30g píniových orechov, 1dl mlieka, lyžica múky, soľ, korenie.

Postup:
Teľacie mäso nakrájame na tenké plátky. Šunku rozkrájame na väčšie kúsky a pomiešame ich so žĺtkami a muškátovým orechom. Ak nechceme, aby zmes bola príliš mäkká, môžeme pridať trocha syru. Do stredu každého mäsového plátku vložíme časť vytvorenej zmesi, zatočíme závitok a spojíme niťou. Takto pripravené závitky buď dokončíme alebo uložíme do plechovej nádoby, ktorú dokonale uzatvoríme, dáme zmraziť a až po rozmrazení dokončíme.

Ak sa vám článok páčil, kliknite na

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

MENU