Pekanový orech

04.12.2015 / Kategória: Orechy

Pekanové orechy sú plodmi opadavého stromu (orechovca pekanového) dorastajúceho do výšky až 50m. Jadrá orechov sú ukryté v kožovitej šupke a sú podobné jadrám orechov vlašských. Chuť pekanových orechov je však o niečo jemnejšia.

Pôvod

Pochádzajú z Mexika a juhu USA, kde sú súčasťou pôvodného zalesnenia.

Iné názvy

carya illinoinensis (lat), pecan (en), pekannuss (de), pekan (cz)

Nutričné hodnoty

100g pekanových orechov obsahuje: 13.86g sacharidov, 9.17g bielkovín a 9.6g vlákniny.

Minerály:
Draslík – 410mg
Fosfor – 277mg
Horčík – 121mg
Mangán – 4.5mg
Vápnik – 70mg
Zinok – 4.53mg
Železo – 2.5mg
Vitamíny:
Vitamín B1 – 0.66mg
Vitamín B2 – 0.13mg
Vitamín B3 – 1.167mg
Vitamín B5 – 0.863mg
Vitamín B6 – 0.21mg
Vitamín B9 – 22mg
Vitamín C – 1.1mg
Vitamín E – 1.4mg
Vitamín K – 3.5µg

Ďalšie účinné látky

Fytochemikálie a nenasýtené tuky.

Význam pre zdravie

Pri ich pravidelnej konzumácii je človek chránený pred tvorbou žlcových kameňov. Podľa posledných štúdií dokážu tiež potláčať choroby ako je Alzheimerova a Parkinsonova choroba a ochorenia srdca.

Zaujímavosť

Drevo stromu pekanového orecha je veľmi kvalitné a tvrdé, používa sa na výrobu golfových palíc, nábytku, podlahových krytín, ale aj ako palivo pre údenie mäsa, ktoré dodá pokrmu nezameniteľnú arómu.

Recept

Pekanový orechKokosovo – pekanový krém

Potrebujeme:
1 kondenzované mlieko, 4 žĺtky, 1 1/2 PL vanilkový extrakt, 1 1/2 balenia masla, 3 hrnčeky kokosovej múky, 1 1/2 hrnčeka cukru, 1 1/2 hrnčeka pekanových orechov.

Postup:
Pomocou metličky vymiešame žĺtky, mlieko a vanilku vo veľkej panvici na strednej teplote. Pridáme maslo a cukor a varíme na strednej teplote okolo 15 minút alebo až nezhustne a nezhnedne (1 minútu bude riedka, ale potom hustejšia). Neustále miešame. Odložíme a pridáme kokos a pekanové orechy a dobre premiešame.

Ak sa vám článok páčil, kliknite na

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

MENU